Osäkert resultat i valet i Sri Lanka

I Sri Lanka har vallokalerna just stängt och det verkar som om att deltagandet i parlamentsvalet varit högt. Ännu så länge finns inga rapporter om våldsamheter som annars är vanligt vid val på örepubliken i Indiska oceanen. Osäkerheten är dock stor om vad valresultatet kommer att betyda för fredsprocessen med de tamilska rebellerna.

Väljarna som strömmade ut från en vallkokal, ett buddisttempel i Colombo, hade fått lillfingret infärgat i bläck för att förhindra fusk.

Safida, en muslimsk kvinna som just röstat, sa att hon egentligen inte litar på politikerna, men hon hoppas ändå att en ny regering ska ge invånarna trygget och bättre skolor för hennes barn.

Jämnt i opinionsmätningarna
Opinionsmätningar indikerar att det är mycket jämnt mellan de båda största partierna. Premiärministern Wickremesinghes parti stöds av näringslivet och har lovat att påskynda fredsprocessen med tamilerna.

Motståndaren president Kumaratungas parti vill ta det lugnare med fredsprocessen, och lockar väljare som vill stärka majoritetsbefolkningen, singalesernas, ställning.

Om valresultatet blir ungefär lika många röster för de båda partierna kan ett litet tamilskt parti, och ett nytt parti bestående av nationalistiska buddistmunkar, få vågmästarroller. Osäkerheten kan försvåra fredsprocessen med tamilerna.

Splittrade tamilska rebeller
Ännu en källa till oro är att separatistgruppen de Tamilska tigrarna nyligen splittrades i två och många här är rädda för att tigrarnas fruktade ledare Prabakharan, kommer att ta till våld för att stoppa utbrytargruppen.

Men en äldre man som just röstat hade sitt recept för framsteg.

– Vi måste alla tänka och uppträda som medborgare av Sri Lanka, inte olika etniska och religiösa grupper, sa han.

Nils Horner, Colombo, Sri Lanka
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista