FBI kände till 11 september-dåd i förväg

Redan flera månader före terrordåden den 11 september 2001 kände de amerikanska myndigheterna till att al-Qaida planerade att anfalla skyskrapor med flygplan. Det säger en anställd inom den federala polisen FBI.
Bush-administrationen har hittills förnekat att man hade några konkreta varningar. 

Det är en f.d. tolk inom FBI som idag kommer med det här avslöjandet i den brittiska tidningen Independent. Hon heter Sibel Edmonds och enligt henne så cirkulerade redan på våren och sommaren 2001 konkreta uppgifter inom FBI om förestående attacker.

Dokument påstås bevisa terrormisstankarna
Inom FBI talade man uttryckligen om att al-Qaida-terrorister skulle använda flygplan som anfallsvapen och att målet skulle vara skyskrapor. Det fanns också en ungefärlig tid för attackerna. Det ska finnas handfasta dokument inom FBI som bevisar den här saken.

Sibel Edmonds säger att hon har blivit utfrågad under tre timmar av den speciella undersökningskommission inom kongressen som utreder förspelet till terrorattackerna den 11 september 2001.

Tidningen Independent skriver att flera senatorer har gått i god för hennes trovärdighet och enligt tidningen har Bush-adminstrationen försökt belägga henne med munkavle.

Bushs trovärdighet på spel
Frågan om vad myndigheterna kände till, och om man alltså kunde ha avvärjt en attack, är mycket känslig för George Bush. Han försöker profilera sig som en president som är kompromisslös mot terror och som en ledare som det amerikanska folket ska våga lita på i orostider, till skillnad från mjuka demokrater.

Om det nu visar sig att Bush-administrationen tog lätt på terrorhotet före den 11 september så skulle det vara förödande för hans image.

Vita Huset påstås ha trotsat varningar
Från Vita Huset har man kategoriskt förnekat att det fanns några konkreta varningar. Men Richard Clark, tidigare anti-terror-ansvarig i Vita Huset under både president Clinton och Bush, har sagt inför utredningskommissionen att Bush-administrationen inte tog hans varningar på allvar.

Om det dessutom är som Sibel Edmonds säger, att det fanns konkreta uppgifter inom FBI om ett förestående anfall, så är det än mer graverande.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista