Mathjälp stoppas.

FN tvingas stoppa mathjälp till Gaza

Flyktingarna i Gazaremsan hotas av svält sedan FN har stoppat sina matleveranser till området. Det är nya israeliska säkerhetsåtgärder som har tvingat FN att avbryta den här hjälpen till hundratusentals palestinska flyktingar.

FN:s hjälporgan i Gaza, UNRWA, tvingades redan på torsdagen avbryta utdelningen av de matpaket som omkring 600 000 flyktingar är helt beroende av.

Matleveranserna nödvändiga
Innan dess distribuerades varje dag omkring 250 ton livsmedel till de i Gaza instängda flyktingarna som är plågade av arbetslöshet och fattigdom.

Det finns mat att dela ut, men sedan israelerna har infört nya restriktioner kring hanteringen av de containrar som maten transporteras i har FN tvingats stoppa leveranserna.

Bakom det här ligger den palestinska självmordsattacken som dödade tio personer i hamnstaden Ashdod. Israelerna misstänker nämligen att självmordsbombarna tog sig ut ur Gaza i en tom container. Efter det tillåter Israel inte att tomma containrar förs ut ur Gaza.

Dyr hyra
Det innebär att matcontainrarna fastnar i Gaza och FN tvingas betala hyra för alla tomma containrar som lagras där, för tillfället omkring 45 000 kronor om dagen. En summa som stiger för varje container som blir kvar.

I det läget har UNRWA, som redan har ont om pengar, tvingats stoppa mathjälpen till Gaza.

– Om restriktionerna fortsätter hotas Gaza av hunger, säjer Christer Nordahl, som biträdande chef för UNRWA, till Ekot.

Under fattigdomsgränsen
Flyktingarna i Gaza, där två av tre familjer lever under fattigdomsgränsen, får sina matpaket av FN var 45:e dag. Det innebär att de som fick sina paket i slutet av februari redan nu får bekymmer att få maten att räcka.

I hamnstaden Ashdod ligger 5 000 ton livsmedel som skulle kunna ge dem den hjälp de behöver. Istället skickas den hjälpen nu till palestinierna på Västbanken.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".