Bränsletörstig bilpark ökar utsläppen

Utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka från trafiken i Sverige. Antalet gamla bilar våra vägar och de allt vanligare stadsjeeparna gör att vi har den mest bränsletörstiga bilparken i hela EU.

Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, är bekymrad över utvecklingen sedan början av 1990-talet.

– Det är en oroande utveckling. Det här är en skenande häst i vår klimatpolitik och nu måste vi sätta till bromsarna så att även den här sektorn tar sitt samhällsansvar, säger Svante Axelsson.

Vad är problemet?

– Problemet är att trafiken ökar. Vi skulle lösa problemet med att använda smartare bilar som inte slukar så mycket bränsle. Då hade trafiken inte varit så farlig.

– Framförallt är det godstransporterna som ökar dramatiskt men även personbilarna. Nu ser vi en ny tendens att de blir allt mer bensinslukande. Det beror på att man köper allt tyngre bilar. Framförallt är det stadsjeeparna som blir fler. Det här äter upp de vinster vi gjorde tidigare, säger Svante Axelsson.

19 förslag till förändring
På fredagen lade Naturskyddsföreningen fram 19 förslag på hur man ska kunna vända utvecklingen. För att få konsumenter att välja bilar som drar mindre bränsle vill man ändra i fordonsbeskattningen.

Enligt Naturskyddsföreningen har Sverige idag EU:s lägsta trafikskatter. Man föreslår bland annat en ny registreringsskatt som ska gynna miljövänliga bilar och minska antalet köp av stadsjeepar.

Vill beskatta hårdare
Även lastbilstrafiken måste beskattas hårdare än idag, enligt Svante Axelsson.

– Ser man på trafiken i stort så är kilometerskatten för lastbilar det viktigaste. Där har vi en explosion nu och där måste vi dämpa och få fram ny, smart teknik. Den kilometerskatten bör omgående införas, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare, Svante Axelsson.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista