Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättegång mot politiska fångar i Turkiet avslutas

Publicerat fredag 2 april 2004 kl 12.48

I Turkiet väntas på fredagen ett domstolsbeslut efter den sista rättegångsdagen mot fyra av landets mest framträdande politiska fångar.

Rättegången följs noga av internationella observatörer och av EU som betraktar den som en verklig prövning av om Turkiet förtjänar en plats i den europeiska gemenskapen.

Leyla Zana, som har belönats med Sacharovpriset, är en av dessa enastående människorättsförkämpar i Turkiet som till priset av stora personliga offer bekämpat den gamla militärstyrda förtryckarapparaten.

Hon blev den första kurdiska kvinnan i Turkiets parlament efter valet 1991 och utmanade omgående etablissemanget med ett installationstal på kurdiska.

Fråntogs immunitet
Det dröjde tre år innan militären slog till. Det nationella säkerhetsrådet, där generalerna har majoritet, beslöt att frånta parlamentarikerna deras immunitet. De grep och fängslade Zana och flera andra av hennes kurdiska parlamentskamrater. Efter en farsartad rättegång dömdes Lelya Zana och fyra andra parlamentariker till femton års fängelse, en fick sju och ett halvt år.

Deras egentliga brott var att med demokratiska medel försöka förmå den turkiska regeringen att förbättra den kurdiska befolkningens levnadsvillkor, men de dömdes för påstått samröre med terroriststämplade PKK.

Domarna fick hård kritik i omvärlden och Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna slog 2001 fast att rättegången haft mängder av brister med egentligen ingen chans för försvaret.

Ny rättegång efter påtryckningar
En ny rättegång blev möjlig först sedan det turkiska parlamentet efter hårda, främst europeiska, påtryckningar genomfört rader av lagändringar för att nå upp till något slags rimlig EU-standard i tid för EU:s prövning senare i år av en eventuell turkisk medlemsansökan.

Processen har nu pågått i ett år med sin sista rättegångsdag med utlovat utslag under fredagen.

Hård internationell kritik
På torsdagen hällde Europaparlamentet kallt vatten över de turkiska förhoppningarna med hård kritik, inte mot de reformer som antas, utan det sätt på vilket de omsätts i praktiken, det vill säga i ringa utsträckning eller inte alls.

Rättegången har av den internationella juristkommissionen beskrivits som en parallell till Dreyfus-processen och enligt diplomatiska bedömare kan en ny fällande dom mot Leyla Zana knappast komma vid en sämre tidpunkt för Turkiet.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".