Arbetslösheten hotar regeringens utgiftstak

Statens budget kommer att gå med ett än större underskott än väntat och om regeringen inte gör någonting kommer utgiftstaket att överskridas med elva miljarder kronor i år. Det visar Ekonomistyrningsverkets nya prognos över årets budget som kom på fredagen.

– Underskottet beror framför allt på att situationen på arbetsmarknaden fortsätter att försämras. Trots att vi nu ser en bättre tillväxt i ekonomin så är den ledd av en ökad produktivitet. Eftersläpningen på arbetsmarknaden innebär att arbetslöshetens fortsätter att stiga och sysselsättningen sjunker ytterligare, säger Ekonomistyrningsverkets generaldirektör Yvonne Gustafsson.

Kläms från två håll
Yvonne Gustafsson säger att statens finanser kläms från två håll. Den höga arbetslösheten innebär att statens utgifter ökar samtidigt som inkomsterna minskar när färre arbetar.

Även om tillväxten är på väg tillbaka så syns det än så länge bara i siffror som visar att produktiviteten har ökat. Vi blir allt effektivare, men antalet jobb har inte blivit fler.

I sin prognos skriver ESV att det är normalt att arbetsmarknaden släpar efter i en konjunkturvändning, men att det den här perioden  tycks bli mera utdragen.

Konjunkturen tar fart nästa år
För nästa år hoppas ESV på en halvering av budgetunderskottet för då tar konjunkturen fart, säger Yvonne Gustafsson.

– Därför att då får den bättre konjunkturen tydligare effekt på statens finanser. Den får positivare effekt på inkomstsidan och vi räknar också med att arbetsmarknadssituationen ska förbättras.

Riks  för stor arbetslöshet
Men även om konjunkturen vänder finns det en risk för att arbetslösheten ligger kvar på en hög nivå, säger hon.

– Det kan ju bli så. Det pågår nu en diskussion om det är någon form av förändrat beteende i ekonomin som innebär att produktivitetsutvecklingen blir högre än vad den tidigare har varit och därmed att arbetsmarknadssituationen kommer att släpa efter ytterligare än vad vi normalt ser att ser att den brukar göra. Om det blir så eller inte är för tidigt att uttala sig om, säger Yvonne Gustafsson.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".