Polis och bombexperter vid platsen där sprängladdningen hittades.

Sprängladdning påträffad i Spanien

I Spanien har polisen hittat en sprängladdning på ett tågspår utanför Madrid, bara tre veckor efter de stora sprängattentaten i Madrid den 11 mars.

Det var en järnvägsanställd som slog larm i förmiddags efter att han hade upptäckt något misstänkt på rälsen utanför Toledo, en halvtimme bort från Madrid.

Tio kilo dynamit
Polis och bombexperter kallades till platsen och hittade en väska med över tio kilo dynamit, och en drygt 130 meter lång kabel kopplad till en utlösare.

Inrikesminister Angel Acebes som informerade om sprängladdningen ville inte säga något om vart misstankarna riktas, och han ville inte ge några detaljer om huruvida typen av sprängmedel till exempel pekade mot någon speciell grupp.

All tågtrafik på höghastighetsspåret mellan Madrid och Sevilla har legat nere sen klockan elva i förmiddags, medan hela rälssträckan har undersökts för att leta efter eventuella ytterligare sprängladdningar.

Fortfarande spänt i Spanien
Stämningen är fortfarande spänd i Spanien efter bombdåden i mars, som ju riktades just mot tåg, och i dag, fredag, förebereder sig många spanjorer för att åka på påsksemester, en av de viktigaste högtiderna i landet och en av de största trafikhelgerna, på vägar och järnvägar.

På sjukhus i Madrid ligger fortfarande 78 skadade efter attentaten den 11 mars, för åtta av de är tillståndet fortfarande allvarligt. 191 människor dödades i attentaten, och just nu sitter 16 personer gripna misstänkta för inblandning i attentaten.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".