Fler biogaspumpar i rödgrönt förslag

De rödgröna partierna vill satsa mer på biogas än vad de tidigare föreslagit. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kommit överens om ett stöd på ytterligare 30 miljoner kronor per år för att bygga biogaspumpar på fler tankstationer.

– I och med det här har vi dels klimatinvesteringsprogrammet, dels särskilda pengar riktade för biogasen som gör att vi sammantaget kan se till att vi får igång investeringarna. Då blir det inte bara på vissa orter som vi har biogas, eller i de större städerna, utan vi kan få en sådan struktur i hela landet, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Ni har kritiserats förut för att just biogassatsningen inte varit finansierad i er budget, och nu vill ni satsa ännu mer pengar?

– Men det har varit struntprat, vi har finansierat varenda krona i våra förslag under vårbudgetmotionen, så det har jag inte sett som någon seriös kritik.

Oppositionen har tidigare lagt flera olika förslag för att öka biogasproduktionen, bland annat införandet av ett nationellt biogasmål. Men nu vill man också alltså satsa mer pengar, bland annat för att biogas ska finnas tillgängligt i högre grad än tidigare i hela landet:

– Om man investerar i nya anläggningar, till exempel vad gäller avfallen från reningsverken, sopor, jordbrukets avfall och slakteriavfall, har vi möjlighet att få igång en produktion av biogas som är väldigt substantiell i Sverige.

Ett annat förslag som de rödgröna partierna presenterar idag och som kommer från Miljöpartiet är att de som producerar egen förnyelsebar el ska kunna få sälja sitt överskott på elnätet.

– Om vi inför nettomätning i Sverige så kommer det vara många som gör sådana investeringar. Det handlar om minst 50 000 människor som då kommer att investera redan under nästa mandatperiod, säger Peter Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista