Terroriststutpekad svensk kan bli utlämnad till Marocko

Den 38-årige svensk, av marockansk ursprung, som greps av dansk terroristpolis i tisdags kan komma att utlämnas till Marocko. Han är internationellt efterlyst för inblandning i terrordåd i Marocko. Eftersom han greps i Danmark skyddar inte hans svenska medborgarskap mot utlämning, enligt flera jurister som Ekot talat med.

– I och med att personen i fråga är gripen i Danmark så är det danska regler som gäller, säger Ronny Jonsson, åklagare på internationella åklagarkammaren i Malmö.

Är det då ett misstag om han är internationellt efterlyst att vara ute och resa?

– Om man är internationellt efterlyst och man är, så att säga, skyddad av sitt eget lands regler så riskerar man att bli gripen och så småningom utlämnad.

Om 38-åringen hade gripits i Sverige skulle en eventuell utlämning till Marocko varit helt utesluten. Sverige lämnar bara ut sina medborgare till andra EU-länder och norden. Det finns alltså inget som hindrar att Danmark gör det.

Bekräftar efterlysningen
Danska justitiedepartementet bekräftar att det finns en internationell efterlysning på den 38-årige svensken. Om han begärs utlämnad av Marocko kommer en sedvanlig prövning bevisen att göras av det danska justitiedepartementet. Om de bedömer att det finns grund för anklagelserna kan han utlämnas.

Säpo bekräftade på torsdagen att de känner till den gripne 38-åringen. Gripandet var ett resultat av samarbete mellan svensk och dansk säkerhetspolis, sade Säpos biträdande chef, Margareta Lindroth i Ekot.

– Vi samverkar regelbundet med dem i alla typer av ärenden och vi har till viss del samverkat med dem i detta ärendet, sade hon.

Agerade förebyggande
Terroristexperten Magnus Norell på Försvarets forskningsinstitut tror att säkerhetspolisen agerade i förebyggande syfte när de slog till mot den häktade 38-åringen i tisdags.

– Det finns operativt aktiva personer även i Skandinavien som kan tänkas vilja utföra dåd. Det faktum att man arresterade honom innan någonting hade hänt tyder på att man hade i alla fall en ganska hög grad av misstanke om att det här är en person som man bör syna närmare, säger Magnus Norell på Försvarets forskningsinstitut. 

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se
Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".