Satsningar på jobb i vårbudgeten

Uppdaterad 22:27
Regeringen och samarbetspartierna vänsterpartiet och miljöpartiet är nära en uppgörelse om vårbudgeten. Men miljöpartiet har ännu inte sagt ja till budgeten. Enligt språkröret Maria Wetterstrand återupptas arbetet på lördagen. Men enligt finansdepartementet finns det ingen ny tid utsatt för förhandlingar. Finansminister Bosse Ringholm betraktar vårbudgeten som i princip färdigförhandlad.

– Det är runt 15 miljarder kronor under 2005 och 2006 i olika satsningar på kommunerna, huvudsakligen för att få fram fler jobb i kommunerna. Det är allt från barnskötare och förskollärare i våra daghem och fritidshem, till exempelvis investeringar för att få till stånd en bättre energihushållning i kommunala fastigheter.

Hur mycket av de här pengarna kan kommunerna bestämma över själva?

– Det mesta bestämmer kommunerna själva. Om kommunerna vill förbättra personaltätheten i förskolan är det de som bestämmer det, om kommunerna vill utnyttja de förmånliga Rot-avdrag som vi nu inför kan kommunerna förbättra standarden i sina skolor eller andra lokaler. Om kommunerna vill ha en effektivare energianvändning i sina lokaler kan de utnyttja de nya investeringsmöjligheterna.

Olika sysselsättningsstöd
Problemet med den alltför höga arbetslösheten har fått de tre budgetförhandlande partierna att göra en satsning för att få fler människor i arbete. Enligt Bosse Ringholm är den värd 15 miljarder kronor under de kommande åren. Det är satsningar på kommunerna och olika sysselsättningsstöd. Hur de här satsningarna ska betalas är oklart än så länge, det finns ingen dokumentation att läsa om budgetuppgörelsen bara olika uttalanden.

Bosse Ringholm säger också till Ekot att det förslag som fanns med om att deltidsarbetslösa inte skulle kunna stämpla upp med a-kassa till full ersättning fortfarande finns med i diskussionen hos socialdemokraterna och att det kan komma igen i någon form. Samma sak gäller det förslag som fanns och som miljöpartiet och vänsterpartiet inte ville ha, om att man skulle begränsa möjligheten att få sjukförsäkring, den skulle bara betalas ut under ett år. Även där fortsätter socialdemokraterna att utreda säger Bosse Ringholm.

Skattebesked dröjer
Rot-avdragen för reparationer av fastigheter ska också kunna användas för miljöförbättrande åtgärder. Bosse Ringholm hoppas att det ska ge fler byggjobb och fler anställda i kommuner och landsting, bland annat 3 000 nya jobb i förskolan. Rot-avdragen ska börja gälla så fort det är praktiskt möjligt, säger finansministern.

När det gäller besked om skatterna dröjer det till senare. Regeringen vill sänka inkomstskatter men kan ännu inte lämna besked om förmögenhetsskattens framtid.

Ekonomistyrningsverkets prognos på fredagen om att utgiftstaket i statens budget kommer att överskridas med elva miljarder kronor i år delas inte av finansministern. ESV:s prognos bygger på att arbetslösheten fortsätter att vara hög. Efter förslagen i vårbudgeten är det andra siffror som gäller, säger Ringholm.

Vänsterledaren Lars Ohly är också optimistisk.

– Vi tror att det här kommer att ge hyfsade effekter på sysselsättningen på kort sikt och i så fall tror vi också att de här prognoserna för överskridande av utgiftstaken skulle vara mycket värre än vad vi har trott tidigare. De prognoserna kommer på skam, säger han.

Miljöpartiet är i stort med på dom stora dragen i vårbudgeten som socialdemokraterna och vänsterpartiet presenterat. Men miljöpartiet har krävt att ett fåtal punkter från det 121-punktsprogram som partierna enats om tidigare, ska finnas inskrivna i planerna för framtiden. Men dessa finns inte med i förslaget till vårbudget. Men Maria Wetterstrand vill inte avslöja vilka punkter det gäller.

– Jag vill inte gå in på vilka frågor som är utestående för det är lite känsligt läge i förhandlingarna och vi vet inte vart det slutar, men det är ett antal frågor som gäller tidigare gjorda utfästelser från socialdemokraterna där vi anser att de inte har uppfyllt det som de tidigare kommit överens med oss om, säger Maria Wetterstrand.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".