Ny ordförande i TeliaSonera

Styrelsen i TeliaSonera har nu utsett en ny ordförande efter finländaren Tapio Hintikka som ju avgick i måndags efter en schism med framför allt de svenska styrelsemedlemmarna.

Han heter Tom von Weymarn, och kommer precis som sin företrädare från Finland

Tom von Weymarn, 59 år, framgångsrik företagsledare av den mer diskreta sorten, blir alltså den som ska gjuta olja på vågona inom TeliaSoneras styrelse som under veckan gungat så kraftigt att de i varje fall i Finland framkallat en upphetsad diskussion om företagets vara eller icke vara som en svensk-finländsk koncern. Han har en bakgrund som vd i Fazerkoncernen och senast i familjeförtaget Rettigs, aktiv inom fatghets- och rederibranschen. Han är därtill erfaret styrelseproffs.

Om Tom von Weymarn däremot kommer att sitta också efter bolagsstäömman om några veckor är en annan sak. Meningsskiljaktigheterna kring förre ordföranden Tapio Hintikkas avgång har i varje fall här i Finland uppfattats som att det råder oklarhet kring vad svenska staten egentligen vill med sina 45 procent av aktierna. Också då det gäller det privata och institutionella ägandet överskuggar Sverige stort Finland. Det aktieavtal som gäller säger att fram till 2005 säger att ordföranden skall vara finländare.

Bengt Lindroth

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".