Brittiska muslimer uppmanas samarbeta med polisen

I Storbritanniens moskéer spreds under fredagsbönen idag ett budskap från landets muslimska råd med en vädjan om att Storbritanniens nära 2 miljoner muslimer skall vara vaksamma och samarbeta med polisen om hotet från terrorister. Nio terrormisstänkta brittiska muslimer hålls för förhör, och det muslimska rådet vill försöka motverka ett bakslag mot det muslimska samfundet.

– Det är svårt nu, varför drar ni likhetstecken mellan muslimer och terrorister?

Han är en av 6 000 eller så som strömmar ut efter fredagsbönen i Londons centralmoské, landets största, och både han och de flesta jag pratar med stöder det muslimska rådets initiativ. Det kan hjälpa till att separera Islam som religion från terrorismen säger de.

Men alla är inte uppskattande. En del tycker att muslimska rådets budskap medverkar till att stämpla det muslimska samfundet ännu mer, och de extrema islamistiska grupper som verkar i Storbritannien kallar muslimska rådet för förrädare som vill tvinga muslimer att spionera på varandra. De var på plats med megafoner utanför centralmoskén.

– Ska vi gå till det brittiska etablissemanget och säga ”Ahmed är terrorist”? Det gör vi inte, sade de.

Agneta Ramberg London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".