USA kräver fingeravtryck vid inresa

Uppdaterad 10:22
Från och med i höst måste alla svenskar som reser till USA lämna fingeravtryck. Den amerikanska säkerhetsmyndigheten Homeland Security utökar nu användningen av så kallade biometriska data för att förhindra att terrorister reser in i landet.

Även turister från Europa måste scanna pekfingrarna och inom 15 sekunder ger centraldatorn besked om fingrarna tillhör någon icke-önskvärd.

– Vänstra pekfingret först i läsaren, sedan det högra pekfingret och titta in i kameran, säger passkontrollanten vid Dulles flygplatsen i Washington.

Sedan 5 januari måste alla som reser in i USA med visum lämna sina fingeravtryck som stäms av mot en central databas. För att inte skapa kaos undantogs de som reser visumfritt.

Det handlar om 13 miljoner turister från 27 vänskapligt sinnade länder bland annat Sverige. Nu är systemen intrimmade och från och med den 30 september måste alla inresande till USA lämna sina fingeravtryck.

– Terrorister har tidigare rest in med pass från länder där man kan åka visumfritt till USA. Det är en av anledningarna till att vi nu inför obligatorisk fingeravtryckskontroll, säger statssekreterare Asa Hutchinson vid Homeland Security.

Beslutet om fingeravtrycksregistrering kan också ses som en reaktion på Europaparlamentets nej till att samköra europeisk med amerikanska register över flygpassagerare.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista