Basket lockar mer än fotboll

Nu drar den svenska fotbollssäsongen igång på allvar. På lördagen startar herrallsvenskan och nästa helg är det dags för dampremiären. Olika världar på många sätt, även när det gäller mångfald. På herrsidan har många fler spelare med invandrarbakgrund lyckats ta sig ända upp i elitskiktet.

Utvecklingen bland herrarna kommer att fortsätta tror Sune Hellströmer, generalsekreterare på Fotbollsförbundet.

– Vi har allt fler spelare i ungdomsverksamheten som har den bakgrunden och det är klart att de kommer att etablera sig.

Invandrare som Kennedy Bakircioglu och Zlatan har blivit representanter för Sverige som proffs utomlands och i herrallsvenskan finns den här säsongen upp mot 30 blågula spelare med utländsk bakgrund. Men på damsidan ser det annorlunda ut. Endast en handfull spelare har invandrarbakgrund i den högsta serien.

En av dom heter Hodan Said Ahmed och spelar i Hammarby. Hon kom till Sverige från Somalia som 9-åring och har spelat fotboll i hela sitt liv. Sedan 16-årsåldern har hon spelat i ungdomslandslagen och hon siktar ännu högre.

– Jag vill bli så bra jag kan bli. Om det är såpass bra kanske jag får spela i landslaget, det är målsättningen.

Men rekryteringen av invandrarflickor till fotbollen har hitintills inte varit lika lyckosam som hos killarna. Istället har till exempel basketen lockat i högre grad.

Manlig jargong
Jesper Fundberg är etnolog på Stockholms universitet. Han har gjort en undersökning om invandrarungdomars syn på sitt idrottande och säger att den manliga jargongen inom fotbollen har skrämt iväg intresserade tjejer.

– En tjej sa att man kan vara tjejcool och spela basket, det vill säga man kan vara tjejtuff och spela basket och göra det på sina villkor.

Basket känns tryggare
Jesper Fundberg säger att ledarna inom fotbollen oftast är svenska medelklasspappor medan man inom basketen lyckats rekrytera äldre spelare som kanske bor i samma bostadsområde som den sportintresserade invandrartjejen bor. Det ökar identifikationen och gör det lättare för oroliga föräldrar att släppa iväg sin dotter.

Hursomhelst kan Hodan absolut tänka sig att bli ledare i framtiden och på det sättet kanske rekrytera fler tjejer med invandrarbakgrund till fotbollen.

– Då kan jag lära ut det jag lärt mig genom tiderna. Det är viktigt att ge ungdomar och barn en bra förebild och en bra lektion i livet för fotboll är ju det.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista