Miljöpartiet ställer krav för att godkänna vårbudgeten

På fredagen berättade finansminister Bosse Ringholm om satsningar i vårbudgeten på över tio miljarder för att få ned arbetslösheten. Bakom förslaget står socialdemokraterna och vänsterpartiet. Miljöpartiet hade möten hela fredagskvällen men kräver tillägg i budgeten för att ställa sig bakom.

Miljöpartiet har ännu inte sagt ja till vårbudgeten. Hela fredagskvällen satt partiledningen i riksdagen. Förhandlingar fortsätter på lördagen säger språkröret Maria Wetterstrand. Men finansdepartementet har inte planerat in någon ny förhandling. Läget är alltså oklart.

Miljöpartiet kräver att några punkter från den 121-punktsprogram som samarbetspartierna tidigare enats om ska skrivas in i planerna för framtiden. Förhandlingarna är så känsliga, säger Maria Wetterstrand, att hon inte vill berätta vad det hela gäller.

– Jag vill inte svara på vilka frågor det handlar eftersom förhandlingarna är i ett ganska känsligt läge och vi inte vet vart de slutar. Jag vill inte kommentera vilka frågor det handlar om. Men det handlar om tidigare gjorda överenskommelser, det borde inte vara särskilt svårt att lösa ut det här tycker jag.

Vad händer om ni inte får gehör för det här?

– Det vet vi inte. Men om socialdemokraterna väljer att lägga fram budgeten själva då har de valt att bryta det budgetsamarbete som är en av grunderna för hela vår 121-punktsöverenskommelse, säger Maria Wetterstrand.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".