Indonesisk politiker vill tvätta bort landets korruptionsstämpel

I Indonesien kämpar det ledande partiet PDI-P i motvind inför parlamentsvalet på måndag. Mycket tyder på att partiet som leds av president Megawati Sukarnoputri förlorar regeringsmakten. Det finns ledande politiker inom partiet som önskar en bred koalition med Golkarpartiet som ligger bäst till i opinionsmätningarna.

Valmötena har avlöst varandra på de stora idrottsanläggningarna runt om i Indonesien. Här är det Indonesiens största parti PDI-P som samlat åtskilliga tusen anhängare vid Bung Karno, den stora fotbollsarenan i Jakarta.

Golkar ligger i topp
PDI-P, som ungefär betyder Demokratiska partiet Kamp fick flest röster i parlamentsvalet 1999. Det gav partiet 154 mandat i parlamentet mot 120 för det största oppositionspartiet Golkar. Inför valet på måndag ger opinionsmätningar Golkar störst chans att vinna men osäkerheten finns i ett stort land med 147 miljoner väljare som bor utspridda på tusentals öar.

Jag söker upp Arifin Panigoro, en av ledarna inom PDI-P, en av president Megawati Sukarnoputris mest förtrogna och dessutom storföretagare i oljebranschen. Han ber mig komma till den exklusiva privata klubben Club Azur. Med god mat på bordet ger han sin syn på vad hans parti måste åstadkomma om väljarna ger PDI-P nytt förtroende.

– Vi har stor arbetslöshet som måste sänkas, banksystem och valutasystemet har vi försökt att stabilisera, här finns mer att göra, säger Arifin Panigoro.

Partierna liknar varandra
Det är svårt att hitta klara skiljelinjer mellan PDI-P och opponenterna inom Golkar. Inom PDI-P:s partiledning finns det de som förordar en koalition med Golkar om valresultatet blir jämnt mellan de båda ledande partierna.

– Jag önskar ingen koalition, det är bättre med rejäl politisk kamp, säger han.

Han säger att han längtar efter den dag då partierna i indonesisk politik kan räknas på ena handens fingrar. I valet på måndag deltar 24 partier.

– Vi måste också tvätta bort den stämpel som finns på Indonesien som ett genomkorrumperat land, säger han.

– Indonesien utmålas som det mest korrumperade landet i världen. Suharto var den mest genomkorrumperade diktatorn. Vi är inne i en ny tid och det måste vi kunna bevisa, säger politikern och företagaren Arifin Panigoro.

Lars Gunnar Erlandson, Jakarta
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".