Tusentals samlades för demonstration vid Brandenburger Tor i Berlin på lördagen.

Tysk massdemonstration mot regeringen

På lördagen har fackföreningar runt om i Europa demonstrerat i en gemensam aktion mot försämrade arbetsvillkor och en social nedrustning. I Tyskland samlade demonstrationerna över 400 000 människor.

– Mer pengar i fickan det är vad det handlar om, säger Beate Stohrm, arbetslös från Hamburg som tillsammans med tusentals andra bussats till Berlin för att fylla på demonstrationstågen. 

Krävde stopp för besparingar
Demonstranterna samlades under lördagseftermiddagen framför Brandenburger Tor med ballonger, banderoller och skarmlor och hörde fackets ledare kräva totalstopp för alla besparingar på arbetslösa och pensionärer. 

För de tyska fackföreningarna handlade demonstrationerna i Berlin, Köln och Stuttgart om att sätta press på regeringen. Sammanlagt deltog enligt polisen över 400 000. 

Opinionssiffrorna för regeringen har aldrig varit lägre och i avtalsförhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har de senare flyttat fram sina positioner. 

Gemensam europeisk aktion
Demonstrationer förkom också på andra håll i Europa på lördagen då detta var en gemensam aktion från de europeiska facken. I Rom demonstrerade 10 000-tals mot försämrade pensionsvillkor och i Paris, London och Bratislava tågade också tusentals demonstranter. 

Det de har gemensamt är farhågor för försämrade arbetsvillkor och att det som i dag kallas för den europeiska välfärdsmodellen successivt ska monteras ned. 

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista