Vårbudgeten klar

En uppgörelse om vårbudgeten blev klar på lördagskvällen. Det som drog ut på tiden var enligt miljöpartiet det 121-punktsprogram som partiet förhandlade fram med regeringen redan i höstas.

Miljöpartiet fick nu flera punkter från det programmet inskrivna i budgeten, bland annat en satsning på barn till fattiga föräldrar, en sänkning av kostnaderna för försvaret och satsning på bistånd.

Däremot fick miljöpartiet ge efter något när det gäller det omdiskuterade försöket med trängselavgifter i Stockholm, säger språkröret Peter Eriksson till Ekot.

När det gäller satsningen på barnfamiljer kommer barnbidraget att höjas med 100 kronor i månaden från 2006, dessutom kommer studerande som har barn att få ett extra tillägg på 500 kronor i månaden, också bostadsbidraget för barnfamiljer höjs.

Biståndet kommer redan nästa år att höjas för att 2006 uppgå till 1 procent av BNP.

Sedan tidigare stod det klart att huvudsatsningen i budgeten görs på kommuner och för att få ned arbetslösheten. Kommuner och landsting får 1,5 miljarder extra nästa år och ytterligare tre miljarder år 2006.

Ett Rot-avdrag med miljöinriktning införs så snart som möjligt bland annat för miljöinvesteringar i offentliga lokaler och källsortering i soprum. Ett generellt Rot-avdrag införs också som gör det möjligt att minska skatten vid fastighetsrenoveringar.

Det kommer också att satsas på vårdutbildningar och ytterligare 3000 kommer att anställas inom förskolan.

Johan-Mathias Sommarström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".