Många kommuner i riskzonen

Ett 30-tal kommuner i landet har en industri som är mycket sårbar och som dessutom till stor del ägs av utländska koncerner eller företag med bas utanför den egna kommunen. Det visar en ny rapport från Nutek - Närings- och teknikutvecklingsverket.
Nuteks nya rapport är en uppdatering av en tidigare kartläggning där verket pekat på ett 60-tal kommuner som riskerar att drabbas av nedläggningar och omstruktureringar på grund av att de är alltför beroende av en eller ett par industrier med ganska lågt kunskapsinnehåll, vilket gör att jobben lätt kan flyttas. Det handlar egentligen om det gamla industri-Sverige, Bergslagen, Fyrstadsområdet, Dalsland, Östergötland och delar av södra Norrlandskusten. Trots att kunskapen om att dom här orterna är mycket sårbara tycker utredaren på Nutek Sverker Lindblad att medvetenheten i kommunerna varierar stort.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista