Anklagelser om fusk försenar valresultat

Efter valet i Sri Lanka i fredags verkar nu ett parti som är emot eftergifter till de tamilska tigrarna ha vunnit regeringsmakten även om anklagelser om fusk fördröjer slutresultatet. Många lankeser hoppas att en ny regering ska kunna nå fred i örepubliken.

Trebarnsmamman Nandani vitmålar utsidan av sin lilla enkla matbutik. Den ligger vid kusten i södra Sri Lanka. Hennes man, en fiskare, drunknade för ett år sedan och nu hankar hon sig fram.

– Om jag var premiärminister skulle jag se till att det blev fred. Vi är alla jämlika oavsett religion här på ön. Och jag skulle se till att de fattiga fick det bättre, säger Nandani.

Hoppas på ny regering
Många jag talar med här klagar inte, trots att de är uppenbart mycket fattiga. De hoppas att den nya regeringen som ska bildas ska kunna förbättra deras liv.

Det ser ut som att president Chandrika Kumaratungas vänsterinriktade parti kommer att vinna stort. Partiet vill bromsa takten på fredssamtalen med tamilska tigrarna. Många i den buddhistiska majoriteten i Sri Lanka anser att sittande premiärministern, den näringslivsvänlige Ranil Wickremesinghe, har gjort för stora eftergifter till tamilerna. Det kan förklara att hans parti tappat stöd.

Misstankar om valfusk
Det exakta valresultatet kan dröja flera dagar efter anklagelser om valfusk på några håll. Det verkar dock som att Kumaratungas parti kommer att behöva en koalitionspartner för att kunna bilda regering. Ett parti med buddhistmunkar har fått runt sex procent, medan ett parti som står nära de tamilska tigrarna fick lika stort stöd.

Statsvetaren Jehan Perera säger att för att fredssamtalen med tamilerna ska kunna återupptas på allvar behövs något av ett mirakel, nämligen att de båda stora partierna börjar samarbeta med varandra.

– Men oväntade saker har hänt förr här, som när regeringen en gång började fredssamtalen med de tamilska tigrarna, säger han.

Nils Horner, Colombo
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".