Hjärnan bakom terrordåden i Madrid sprängde sig själv till döds

Uppdaterad 16:45
Enligt spanska myndigheter är samtliga huvudansvariga för tågattentaten i Madrid för tre veckor sedan antingen gripna eller döda. Enligt polisen var mannen som pekats ut som hjärnan bakom terrordåden en av de som sprängde sig till döds vid polisrazzian utanför Madrid på lördagen.

Tre av de fyra misstänkta som sprängde sig själva till döds på lördagskvällen har identifierats och en av dem är den tunisiske man som den spanska polisen har pekat ut som själva hjärnan bakom attentaten.

Samma sorts dynamit
I lägenheten som terroristerna sprängde när polisen försökte storma den fanns 200 utlösare till sprängladdningar och ytterligare tio kilo dynamit av samma märke som användes vid Madridattentaten i mars.

Den fjärde misstänkta terroristen hade ett bälte med två kilo dynamit om midjan och den personen har ännu inte identifierats eftersom kroppen var så svårt sargad. Explosionen var så kraftig att den förstörde flera våningar på hyreshuset i arbetarförorten Leganes utanför Madrid.

15 sitter gripna
Förutom de misstänkta terrorister som sprängde sig själva till döds sitter 15 personer gripna för Madridattentaten.

Polisens fortsatta undersökningar kommer nu att gälla ett par personer som misstänks ha hunnit fly från lägenheten på lördagen och också eventuella internationella kopplingar mellan de som utförde Madridattenatten och terroristgrupper utanför Spanien.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista