Handel med svartsprit sprider sig i landet

Tullen ser ett allt tydligare ett mönster där lastbilschaufförer från Östeuropa säljer alkohol under sina färder i Sverige. Det som tidigare varit ett fenomen i Sydsverige har nu också mycket tydligt kommit till Stockholmsområdet och Mälardalen. Ofta är det ungdomar som är kunder.

En efter en rullar lastbilarna ner från Estlandfärjan i Stockholms frihamn. I dag åker man in i EU här i frihamnen. Därmed får varje resenär ha med sig en tullfri ranson alkohol och tobak.

Stora mängder öl billigt
Det är ungefär lika mycket som en tullfri ranson på Finlandsfärjorna med en liter sprit men med en stor skillnad. Öl räknas inte som alkohol utan som övriga varor som får föras in upp till ett värde av 1 700 kronor. Med ett pris på några kronor för en burk öl i Estland blir det flera hundra liter öl. 

Väl i hamn går färden ofta till någon lastterminal eller långtradarparkering i Stockholms utkanter och nästa dag åker chauffören tillbaka till Estland igen. 

– Jag har själv kunnat konstatera att det är ungdomar i 13-15 års ålder som är ute på de här parkeringarna och försöker köpa sprit. Jag tycker väl kanske att en lastbilschaufför som kommer in i dag och ska ut i morgon inte har användning för mer än två-tre liter på sin höjd när det gäller privatinförsel, säger Stefan Rydell, chef för tullens gränskontroll i Stockholm. 

Inte tullens jobb
Det är här tullen kommer in. Även om införseln är laglig så är det olagligt att sälja vidare. Införselkvoten gäller bara när det är för eget bruk. 

Tullen har inga siffror på hur vanligt det är folk köper sprit på det här sättet eller hur många ungdomar som gör det. Tullens uppgift är inte att förhindra langning utan att jaga uteblivna alkoholskatter åt den svenska staten. 

Förvärras efter 1 maj
Frågan är vad som händer framöver. Den 1 maj får EU tio nya medlemsländer och våra grannländer i Baltikum kommer med. Då gäller EU-kvoten för införsel av alkohol – 10 liter starksprit, 90 liter vin och 110 liter starköl. 

– Många av de här lastbilarna som vi har sett sälja kommer från Baltikum. Kvoterna blir ju högre efter EU-inträdet och jag tror att den här handeln kommer att öka i och med att de får ta in större kvoter, säger Stefan Rydell, chef för gränskontrollen i Stockholm. 

stefan winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".