Ericsson har tvättat bort krisstämpeln

På tisdag håller Ericsson bolagsstämma i Stockholm. Det lär bli en betydligt muntrare tillställning än i fjol. För Ericsson har nu på drygt ett år gått från krisföretag till vinstföretag.

Krisstämpeln på Ericsson är nu borta, trots att det för bara drygt ett år sen spekulerades i om företaget hade tillräckligt mycket pengar i sin kassa för att överleva.

Det har alltså gått fort från kris och nedskärningar till vinst och tillbakadragna varsel.

Varslade fick behålla jobb
Första tecknet på att Ericsson var ur krisen kom när företaget började visa vinst mot slutet av förra året. När sedan flera hundra ingenjörer fick besked i februari om att de får behålla sina jobb trots att de var varslade, var det också ett tydligt tecken på att företaget nu fokuserar på att sälja snarare än att spara.

För några dagar sen kom ett meddelande från Ericsson om att vinsten blir högre än vad man trott under årets första månader.

Uppåt för aktien
Det går nu överraskande bra för Ericsson. Även överraskande för företagsledningen, som nog hoppats på den här utvecklingen, men knappast vågat tro på att Ericsson så snabbt skulle börja tjäna så stora pengar igen.

Ericssonaktien har åkt med uppåt i takt med att vinsten ökat. Från knappt 6 kronor till drygt 22 kronor på ett år.

Så det finns skäl till att dra på smilbanden för de som besöker Ericsson stämma på tisdag.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".