Litet utrymme för fler jobb i nästa budget

De satsningar på nya arbeten som regeringen kom överens med vänsterpartiet och miljöpartiet om i helgen räcker inte för att pressa ner arbetslösheten. Det framgår av nya siffror i regeringens kommande budget, som Ekot har tagit del av.

Regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet ska satsa miljarder ur statens kassa för att få fram fler jobb. Det gjorde de slutgiltigt upp om i lördags. Ett kraftfullt paket, sa en nöjd finansminister Bosse Ringholm.

Naggas i kanten
Enligt finansdepartementets senaste beräkningar, som kommer att presenteras i budgeten nästa vecka, räcker inte satsningarna för att pressa ner arbetslösheten. Den naggas bara i kanten.

Innan budgetförhandlingarna började på allvar för två veckor sen trodde regeringen på en arbetslöshet på höga 5,6 procent i år. Nu tror den att siffran stannar på 5,5 procent, i stort sett samma arbetslöshet alltså. Innan uppgörelsen trodde regeringen också att 76,7 procent av alla vuxna svenskar skulle ha ett jobb i år. Nu förbättras även den siffran marginellt, till 76,8 procent.

Långt till fyra procent
Även nästa år ger jobbpaketet bara små förbättringar i regeringens beräkningar. Det här innebär att regeringen fortfarande är långt från målet att åtta av tio svenskar ska ha ett jobb i år, och långt även från sitt gamla mål att arbetslösheten ska vara högst fyra procent.

Just nu har regeringen problem med en rad av sina viktigaste mål för den ekonomiska politiken. Den har ju också lovat att de offentliga finanserna ska gå med plus, ett överskott på i genomsnitt två procent. Men i år blir det nästan inget överskott alls enligt regeringens senaste beräkningar, bara 0,2 procent. Staten måste låna pengar för andra året i rad. Inte heller nästa år kommer regeringen i närheten av ett överskott på två procent.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".