Maxtaxa på dagis dyrt för kommunerna

Maxtaxan inom barnomsorgen har inte lett till ökade kostnader för kommunerna. Det hävdar skolverket i sin årliga uppföljning av hur maxtaxan fungerat. Kommunförbundet håller inte med.

Kommunförbundet hävdar att maxtaxan och rätten till dagisplats för barn till föräldralediga kostat kommunerna 1,7 miljarder mer än vad de fått kompensation för av staten. I den rapport som presenteras idag har skolverket räknat på alla delar i reformen och funnit att ekvationen går ihop.

Fått mer bidrag
Det blev visserligen dyrt för kommunerna att låta barn till föräldralediga gå på dagis, men å andra sidan har kommunerna fått mycket mer i bidrag än vad det kostat att införa den avgiftsfria allmänna förskolan för fyra- och femåringar och att erbjuda barnomsorg åt arbetslösa.

Louise Fernstedt, chef för Kommunförbundets skolsektion, har ännu inte tagit del av skolverkets rapport som presenteras först i dag, måndag, men hon är skeptisk till resultatet.

– Vi har gjort parallella undersökningar och har kommit fram till olika resultat. Det beror på att vi har haft olika utgångspunkter för beräkningarna.

Pusslade med tider
Enligt kommunförbundet så är barnen längre tid i barnomsorgen nu, förut har föräldrarna ansträngt sig och pusslat ihop sina tider för att korta tiden på dagis och hålla avgiften nere. Med maxtaxan finns inte det incitamentet kvar.

För många enskilda kommuner har maxtaxan blivit dyr. Det gäller de som tidigare hade höga barnomsorgsavgifter. I Höör i Skåne diskuteras nu att slopa maxtaxan för att få ihop ekonomin, men sammantaget har kommunerna fått full kompensation enligt skolverket. Förskoleminister Lena Hallengren tror inte att många kommuner kommer att överge maxtaxan.

– Det är fortfarande en frivillig reform och det står varje kommun fritt att pröva det. Men det är klart, att de som hoppar av reformen och drastiskt höjer sina avgifter ska motivera det för den kommunens barnfamiljer, inte för någon annan.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".