Arafat kritiseras öppet i de egna leden

Palestiniernas president Yassir Arafat hotas nu inte bara av israelerna utan också av sin egna. Den tidigare palestinske säkerhetschefen Mohammed Dahlan säger att nu är det dags för Arafat att lämna över makten till andra.

”Arafat måste förstå eller övertygas om att han har spelat ut sin roll och att han måste lämna över makten till den yngre generationen”, säger Mohammed Dahlan i tidningsintervjuer som under veckoslutet publicerades både i arabvärlden och i Storbritannien.

Kan stanna som president
Det här är första gången en palestinsk auktoritet, utanför de rent militanta organisationerna, så öppet kritiserar Yassir Arafat. Dahlan har visserligen efter publiceringen av intervjuerna poängterat att Arafat kan stanna kvar som president, men att han ändå måste lämna över makten till yngre förmågor. ”För de som nu har makten är både korrupta och suspekta”, säger Dahlan.

Det är i och för sig känt att 42-årige Mohammed Dahlan, utpekad som tänkbar efterträdare till den snart 75-årige Yassir Arafat inte tillhör Arafats vänner, men som alla andra har han undvikit att hudflänga honom offentligt. Dahlan satt i den förra palestinska regeringen under premiärminister Mahmud Abbas, men sedan den sprack i höstas har han hållit sig borta från politiken.

”Klarar att skapa fred”
Det som främst oroar den tidigare palestinske säkerhetschefen Dahlan är att ingen gör något åt den alltmer kaotiska och laglösa situationen i de palestinska områdena. Den pågående intifadan mot den israeliska ockupationen har inneburit att det palestinska samhället i avsaknad av en tydlig ledning håller på att vittra sönder.

”Om det palestinska ledarskapet beslöt sig för att göra slut på våldet skulle det klara det”, hävdar Mohammed Dahlan och han närmar sig därmed den israeliska ståndpunkten att det är Arafat som är det största hindret för fred i Mellanöstern.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista