Högre tillväxt krävs i Indonesien

I dag, måndag, är det val i Indonesien, landet har ännu inte helt återhämtat sig efter Asien-krisen för sex år sedan. Högre tillväxt krävs för att mildra en ökande arbetslöshet. Två partier med relativt likartat ekonomiskt program ligger främst till bland de 24 partier som deltar i valet, det rapporterar vår Asien-korrespondent från Jakarta.

En besökare behöver inte röra sig särskilt många kvarter bort från de centrala delarna i Jakarta för att få en klar bild av fattigdom och arbetslöshet. Indonesien har 220 miljoner invånare och en stor befolkningsökning. Det innebär att det krävs stor tillgång på nya arbetstillfällen.

Tillväxten räcker inte till, säger ekonomen Raymond Atje vid Center for Strategic and International Studies i Jakarta.

Varje år tillkommer två miljoner människor på arbetsmarknaden. Vi skulle behöva tillväxt med sex-sju procent för att absorbera alla dessa personer, säger Raymond Atje.

Men han ser stora svårigheter för Indonesien att öka tillväxten från nuvarande fyra procent per år.

Han ger den nuvarande regeringen under president Megawati Sukarnoputris ledning bra betyg för att ha kunnat hålla inflationen nere på ungefär fem procent på årsbasis och för att valutakursen stabiliserats gentemot USA-dollarn.

Atje ser inga stora skillnader mellan regeringspartiet PDI-P och främsta motståndaren Golkar. Det partiet bildades av den störtade diktatorn Suharto, men har omvandlats under den demokratiska processen i Indonesien. Möjligen har Golkar en mera marknadsanpassad ekonomisk politik, tror han. I opinionsmätningarna inför valet i dag ligger Golkar främst.

En svår plåga i Indonesien är korruptionen, när president för första gången väljs direkt i juli, tre månader efter dagens parlamentsval får presidenten ett betydligt klarare mandat att angripa korruptionen, anser Raymond Atje.

Att eliminera korruptionen går inte på kort sikt, men en direktvald president har alla möjligheter att minska korruptionen, tror den indonesiske ekonomen Raymond Atje.

Lars Gunnar Erlandson, Jakarta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".