Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fp vill bygga ut kärnkraften: "Folkomröstningen är överspelad"

Fp vill ge Ringhals en femte reaktor.

Samtidigt som en statlig utredare just nu funderar på hur kärnkraften i Sverige ska avvecklas lägger en arbetsgrupp i folkpartiet fram ett förslag som vill tillåta en utbyggnad av kärnkraften i Sverige. Vice partiordförande Jan Björklund som leder arbetsgruppen säger att det handlar om miljön.

– Vi måste börja minska koldioxidutsläppen i de industrialiserade länderna och då är Sverige inne på ett helt fel spår när det gäller energiförsörjningen. Om man stänger kärnkraften så kommer den att ersättas med olje- och gaskraftverk och då ökar vi koldioxidutsläppen. Därför är det bättre att behålla kärnkraften och även tillåta viss utveckling av den.

Femte reaktor i Ringhals
Senare i april ska den statlige utredaren, Bo Bylund, presentera en plan på hur den svenska kärnkraften ska avvecklas enlighet med tidigare fattade riksdagsbeslut. Inför denna avvecklingsplan passar det kärnkraftsvänliga folkpartiet på att flytta fram positionerna.

En intern arbetsgrupp som leds av partiets vice ordförande Jan Björklund presenterade på söndagen ett förslag om att lämna avvecklingspolitiken och istället göra det möjligt att bygga ny kärnkraft i Sverige. I första hand skulle en femte reaktor i Ringhals kunna vara aktuell.

”Mer än hälften har inte röstat”
Den nuvarande svenska kärnkraftspolitiken, som flera gånger har ändrats under årens lopp har sin grund i det avvecklingsbeslut som följde på folkomröstningen 1980. En folkomröstning Jan Björklund i dag anser är överspelad.

– Folkomröstningen är ju i dag 24 år gammal, det betyder att alla som är 42 år eller yngre, mer än hälften av svenska folket, har inte deltagit i den folkomröstningen. Den folkomröstningen kan inte längre åberopas som grund för energipolitiken i Sverige, säger folkpartiets vice partiledare Jan Björklund.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".