Ericsson från kris till vinst

Imorgon, tisdag, håller telekomkoncernen Ericsson bolagstämma i Globen i Stockholm. Det lär bli en betydligt muntrare tillställning än i fjol. För Ericsson har nu på drygt ett år gått från krisföretag till vinstföretag.

Krisstämpeln på Ericsson är nu borta. Detta trots att det för bara drygt ett år sen spekulerades i om företaget hade tillräckligt mycket pengar i sin kassa för att överleva. Det har alltså gått fort från kris och nedskärningar till vinst och tillbakadragna varsel.

Första tecknet på att Ericsson var ur krisen kom förstås när företaget började visa vinst mot slutet av förra året, att sedan flera hundra ingenjörer i februari fick besked om att de får behålla sina jobb, trots att de var varslade var också ett tydligt tecken på att företaget nu fokuserar på att sälja snarare än att spara.

För några dagar sen kom ett meddelande från Ericsson om att vinsten blir högre än vad man trott under årets första månader.

Det går alltså nu överaskande bra för Ericsson. Överaskande till och med för företagsledningen som nog hoppats på den här utvecklingen, men knappast vågat tro på att Ericsson så snabbt skulle börja tjäna så stora pengar igen.

Också Ericssons aktiekurs har åkt med uppåt i takt med att vinsten ökat. Från knappt 6 kronor till drygt 22 kronor på ett år. Så det finns som sagt skäl till att dra på smilbanden för de som besöker Ericsson stämma imorgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".