Svenskar luras på dyr vård utomlands

Det är inte ovanligt att läkare utomlands försöker tjäna pengar på svenska turister. Det anser försäkringsföretaget SOS International, som säger sig upptäcka flera hundra fall varje år av försök till onödig behandling och rent fusk, där syftet är att det ska kosta så mycket som möjligt.

Emma Hedenvind var med om en mopedolycka på den grekiska ön Korfu och fick armen gipsad, men när hon kom hem till Sverige visade det sig att armen var helt oskadad.

– Jag var så arg och det bara kokade inom mig. Det förstörde semestern och jag kunde inte bada efteråt med gipset, säger Emma Hedenvind.

SOS International granskar sjukvårdsräkningarna åt de flesta svenska försäkringsbolag.

Varje år upptäcker man flera hundra fall där skandinaver överbehandlats, det vill säga att de fått onödigt mycket vård av personal på utländska sjukhus.

Utnyttja försäkringsbolag
Ibland beror det på andra behandlingstraditioner, men många gånger är det enda syftet att tjäna pengar på försäkringsbolagen som betalar räkningen.

Läkaren Per-Olof Landström arbetar med att syna vårdnotorna från sjukhusen.

– Man kanske har skaffat sig en dyr utrustning, som man vill bekosta genom att göra flera undersökningar med den, säger Per-Olof Landström.

Det händer att sjukhus fakturerar för behandling som inte har gjorts, tar betalt flera gånger för samma sak och behandlar patienter för skador de inte har.

Vanligt på grekiska öar
Enligt SOS International sker överbehandlingen oftare på privata sjukhus än offentliga och vissa resmål utmärker sig, till exempel en del grekiska öar.

I många fall innebär det problem för den som drabbas.

– Du får springa på onödigt många läkarbesök, du kan få stanna kvar på sjukhuset längre och det inkräktar på din semester. Du kan också bli inlagd i onödan fast du skulle klara dig bra på hotellet, säger Per-Olof Landström.

Det ligger i försäkringsbolagens intresse att hålla ner kostnader. Finns det inte en risk att ni överdriver åt andra hållet?

– Det vinnlägger vi oss väldigt noga om att inte göra. Vi försöker se till patienten får den vård den skulle ha fått i Sverige, säger Per-Olof Landström.

För Emma betydde läkarnas fusk att vistelsen på Korfu blev förstörd.

Istället för att tillbringa dagarna på stranden blev det en natt på sjukhus och en solsemester i skuggan med armen i gips, helt i onödan.

Johan Bratt, P3 Front
johan.bratt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".