Oklart hur mycket försvaret ska spara

Bara några dagar efter uppgörelsen om statens budget, är regeringen och samarbetspartierna oense om hur den ska tolkas. Enligt miljöpartiet innebär överenskommelsen att försvaret ska bantas med sex miljarder, men försvarsminister Leni Björklund säger att det är för tidigt att säga hur stor besparingen kommer att bli.

– Det är inte möjligt att besluta om hur stor den besparingen kan bli förrän vi har en samlad bild av vilket försvar vi behöver och det får vi inte förrän till hösten, säger försvarsminister Leni Björklund.

Vilken är din reaktion på att miljöpartiet ändå säger det här?

– Det förvånar mig att de gör det för det finns inget klart. Det finns ett huvudalternativ på minus sex miljarder kronor och det har varit klart hela tiden, säger Leni Björkund.

Innan statsbudgeten ens har tryckts, tolkas den olika av regeringen och miljöpartiet.

Spara sex miljarder
De båda partierna har tillsammans med vänsterpartiet kommit överens om att en besparing på sex miljarder kronor ska vara ett av huvudalternativen när försvarsberedningen ska besluta om försvarets framtid i höst.

I budgeten kom partierna dessutom nyligen överens om den här formuleringen ”Försvarsberedningen skall genomföras med utgångspunkten att den skall leda till betydande kostnadsminskning”.

Detta tolkar miljöpartiet som att det blivit troligt att försvaret måste skära sex miljarder.

Hotar med avhopp
Flera av de borgerliga partierna hotar nu att hoppa av försvarsberedningen, men försvarsminister Leni Björklund säger att miljöpartiet överdriver betydelsen av formuleringarna i budgeten.

Hon vill fortsätta samarbeta med centern om försvaret i framtiden.

– För tillfället har vi ett samarbete med centerpartiet när det gäller försvarets utformning och dess ekonomiska ramar. Det är viktigt och vår vilja är att bygga vidare på det ekonomiska samarbetet och hitta en bredare uppgörelse. Självfallet vill vi som försvarsberedningen ha med alla partierna, säger försvarsminister Leni Björklund.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se
Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".