Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige vill behålla fyrverkeriregler

Publicerat måndag 5 april 2004 kl 11.37

Regeringen vill behålla det svenska totalförbudet mot påsk- och nyårssmällare och en 18-årsgräns för fyrverkerier trots att en expertgrupp inom EU vill ha mildare regler.

En expertgrupp inom EU-kommissionen diskuterar gemensamma regler för pyroteknik och det skulle innebära att att de svenska reglerna skulle luckras upp. Men någon regeländring i Sverige blir det inte, säger försvarsminister Leni Björklund.

– Det är inte aktuellt för oss att jämka våra regler så att de blir mildare. Trots att vi har strikta regler så finns det ju fortfarande problem kvar och vi har goda grunder att inta en strikt hållning vad gäller smällare, säger försvarsminister Leni Björklund.

Spanien vill ha mildare regler
Regeringen kommer att arbeta hårt för att de tuffa svenska reglerna ska vara kvar. Andra länder i expertgruppen, exempelvis Spanien, har dock svårt att förstå den tuffa svenska linjen.

Men Leni Björklund säger att när väl EU-kommissionen lägger sitt förslag till förordning, är hennes bedömning att Sverige ska kunna få undantag från till exempel den diskuterade 12-årsgränsen för inköp av gamla ettöres-smällare.

Unga pojkar drabbas
Leni Björklund får stöd för sin hårda linje från forskaren och ögonläkaren Karin Sundelin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Enligt hennes studier är tre av fyra personer som får ögonskador under 18 år, det handlar om pojkar och nästan fyra av tio som skadas får bestående ögonskador.

Karin Sundelin dömer ut förslagen som diskuteras inom EU.

– Det är ju en katastrof faktiskt. Fyrverkerier och smällare är ju väldigt fint men frågan är om vi ska acceptera allvarliga skador, och till och med dödsfall varje år, för något vi bara har för nöjes skull, säger Karin Sundelin som är forskare och ögonläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Kennelklubben kritisk
Svenska Kennelklubben drev frågan om smällarförbud hårt eftersom många hundar är rädda för just smällare.

Ulf Uddman är vd för Svenska kennelklubben och också han ifrågasätter lämpligheten med en uppluckring av reglerna.

– Varför måste vi stå och se på när smågrabbar spränger sönder sina ögon eller fingrar bara för att skrämmas, undrar Ulf Uddman, vd för Svenska kennelklubben.

Jan Andersson, Göteborg
i samarbete med SR Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".