Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skandia och Skandia liv enas om skiljenämnd

Försäkringsbolaget Skandia och dotterbolaget Skandia Liv går till skiljenämnd för att lösa tvisten om det förekom olovlig vinstutdelning när Skandia överlät sin kapitalförvaltning Den Norske Bank. Skandia Liv har preciserat sitt krav på Skandia till 2,25 miljarder kronor.

I samma stund som bolagen meddelade omvärlden att de var överens om ett skiljenämndsförfarande meddelade moderbolaget Skandia att man avvisar Skandia Livs krav och hävdar att de utredningar som tidigare har gjorts om försäljningen av kapitalförvaltningen inte visar att det var olovlig vinstutdelning.

Där står de och stampar idag. Ett steg fram, vardera, men sedan ett steg tillbaka.

Bäckström tog första steget
Den förste som tog steget var faktiskt Skandia Liv vars VD Urban Bäckström redan den 17 februari sa till Ekot att skiljenämnd var att föredra.

– Vi har gjort en grundlig juridisk analys med hjälp av professor Jan Kleineman kring frågan om kapitalförvaltningsavtalet och försäljningen av kapitalförvaltningen. Vår uppfattning är att det finns tillräckliga skäl att gå vidare med den här frågan och förhoppningsvis pröva den i ett rättsligt förfarande.

Två tredjedelar
Nu har processen rullat fram lite grann. Prislappen har satts till 2,25 miljarder kronor och följer därmed den rekommendation som Konsumentombudsmannens utredning gjord av advokat Stefan Lindskog kom fram till. Den visade att livspararnas och livbolagets del av den totala försäljningssumman 3,2 miljarder kronor borde vara två tredjedelar.

När Skandia sålde kapitalförvaltningsbolaget till Den Norske Bank år 2000 fick Skandia hela köpeskillingen och pensionsspararna i Skandia Liv fick inte ett öre. Försäljningen kritiserades hårt, men flera utredningar har slagit fast att det inte har förekommit olovlig vinstutdelning.

KO och föreningen Grupptalan
Men KO:s och Stefan Lindskogs utredning satte bollen i rullning igen. Försäljningen var att betrakta som olovlig vinstutdelning och det ledde fram till ställningstagandet i Skandia Livs styrelse den 17 februari, efter en ny utredning. Idag står parterna i startblocken. Ivrigt påhejade av både staten i form av Konsumentombudsmannen och privata Föreningen Grupptalan mot Skandia.

Från Skandia Liv ser man de intressanta principerna i fallet och eftersom juristkåren är delad i sin uppfattning om försäljningen av kapitalförvaltningsbolaget var att betrakta som olovlig vinstutdelning, så kommer det att bli ett principiellt intressant utslag för hela branschen och inte minst för Finansinspektionen, som vid tillfällen godkänt affären, heter det från Skandia Liv idag.

Vill delta i processen
Återstår att se om både konsumentombudsmannen och föreningen Grupptalan mot Skandia får delta i processen, som de har krävt. Skandia Liv kommer att ta kontakt med Arne Ruth som företräder föreningen Grupptalan mot Skandia och även med KO och Finansinspektionen.

Nu ska Skandia och Skandia Liv utse var sin skiljeman och enas om en tredje skiljeman, som blir ordförande i skiljenämnden. Det blir en lång process, men kanske är dagens besked ett halmstrå för hårt prövade pensionssparare:

– Det är vår plikt att gå igenom de här rättsliga aspekterna ordentligt. Det är en lång process, ett skiljedomsförfarande kan ta lång tid, säger Urban Bäckström.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".