1 av 2
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill utreda vad den snabba utbyggnaden av vindkraften innebär för samhällets säkerhet. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
2 av 2
Elisabeth von Brömsen. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Riskerna kring vindkraft ska utredas

Samtidigt som vindkraften snabbt byggs ut i svenska skogar har riskerna för olyckor kring vindkraftverken inte utretts ordentligt. Det menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som nu till exempel ska undersöka vad som händer om ett vindkraftverk börjar brinna.

Elisabeth von Brömsen bor granne med ett stort planerat vindkraftverk i Västergötland och välkomnar en ordentlig utredning.

– Det kommer att uppföras 7 åt det ena hållet och 38 åt det andra. Om det faller några träd här kommer horisonten bli full av vindkraftverk, säger hon.

Det blåser friskt i trädtopparna när Elisabeth von Brömsen pekar ut var de nya vindkraftsparkerna planeras en bit från hennes hem här på gränsen mellan de båda kommunerna Mullsjö och Habo.

Själv är hon mot vindkraftverken och just riskerna för olyckor har kommit bort helt i debatten menar hon.

– Det är en risk i ett skogslandskap. Om det uppstår en brand i ett vindkraftverk i skogen på sommaren när det är eldningsförbud så kan man ju tänka sig själv att det kan bli förödande.

Har man glömt bort de här delarna?

– De har man nog inte räknat med. Men man blir ju inte klok innan det har skett något och det tycker inte jag att det ska behöva göra.

I bland annat Danmark finns exempel på just bränder i vindkraftverk, men hur stor risken egentligen är, är det ingen som vet.

Därför vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, utreda vad den snabba utbyggnaden av vindkraften innebär för samhällets säkerhet. Inte bara vad gäller bränder utan också till exempel kringflygande delar, eller is, eller kanske störningar på kommunikationssystem som trygghetslarm.

Det här är frågor som det i dag saknas ordentlig kunskap kring, menar Leif Sandahl som är brandingenjör på MSB.

– Vi har egentligen inget bra statistiskt underlag för vad som händer i de här anläggningarna och den analysen tycker vi att man behöver göra lite vidare. Det är inte bara brand utan egentligen alla olyckor och risker som är förknippat och även fördelar som kan genereras av det här.

Redan i höst hoppas MSB få igång en utredning som kan leda till nya rekommendationer. Men för myndigheten handlar det inte om att stoppa några vindkraftverk utan att se till att de som byggs blir tillräckligt säkra, menar Leif Sandahl. 

– Jag hoppas att vi får reda på så pass mycket mer så att vi kan ge bra och tydliga råd och i framtiden också fånga upp de eventuella risker eller fördelar det ger att göra på olika sätt.

Daniel Rundqvist, Jönköping

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista