Barn skadas när mamma misshandlas

Barn som bevittnar våld i hemmet får själva svåra psykiska skador. Den slutsatsen dras i en undersökning där misshandlade kvinnor och deras barn intervjuats. Rapporten presenterades i Göteborg på måndagen.

En av författarna till rapporten är Kjerstin Almqvist, forskare vid Karlstads universitet,

– När mamma misshandlas så innebär det också att barnet misshandlas psykiskt. Barnen är nästan alltid med i samband med att mamman misshandlas, de finns mitt i tumultet och gråter, skriker och är rädda. De kanske till och med försöker tränga sig emellan föräldrarna och får en örfil själva. Man kan inte se kvinnomisshandel som någonting som inte involverar barnen.

Blir aggressiva
Rapporten ”Barn som bevittnat våld mot mamma”, fokuserar på barnen. Forskarna har intervjuat 50 kvinnor som sökt sig till kvinnojourer i Göteborg och ungefär 30 barn.

Syftet har varit att ta reda på hur barn till misshandlade kvinnor mår och hur barnen reagerat på hur mamman blivit utsatt för våld.

Slutsatsen är, enligt Kjerstin Almqvist, att när barn ser sin mamma misshandlas mår de själva mycket dåligt och det yttrar sig på flera sätt.

– Mammorna berättar till exempel att många barn ofta är arga, på mammorna också. Mer än hälften av barnen slår sin mamma. Barnen har problem med kamratrelationer, de mobbar andra och blir själva mobbade. Samspelet med andra påverkas oerhört negativt.

Tiden avgör skadorna
Det handlar om våld inom familjen och ofta är det i de här fallen barnens egen pappa som slår mamman.

Hur länge misshandeln pågår avgör hur allvarliga skadorna blir, både för mamman och barnen.

– Det vi kan se är, ju längre det pågår och ju längre kvinnan stannar i en relation, desto större skador utsätts hon för och desto större negativa konsekvenser har de blivit för barnen, säger Kjerstin Almqvist.

Petter Niljung, SR Göteborg
petter.niljung@sr.se

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".