Svensk terrorexpert menar att gripandena är viktiga

De senaste dagarnas framgångsrika polisiära insatserna i Spanien och Frankrike mot misstänkta terrorister har stor betydelse i terroristkampen säger svensken Magnus Ranstorp som är en av världens ledande experter när det gäller internationell terrorism.

Utanför Paris greps på måndagsmorgonen femton personer som misstänks ha kopplingar till attentaten i Casablanca förra året och i helgen sa den spanske inrikesministern att samtliga nyckelpersoner bakom attentaten i Madrid nu är gripna eller döda. Dessa insatser har varit betydelsefulla i kampen mot terrorismen, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

– Det betyder mycket. De höll på att förbereda nya terrordåd när de greps. En av medlemmarna slog på sin mobil och sim-kortet hölls under uppsikt och kunde spåra dem på så sätt, säger Ranstorp.

Genom de här senaste dagarnas ingripanden i Madrid och i Frankrike så har den franska och spanska polisen sannolikt hindrat nya terrordåd som just de här personerna planerat, säger Magnus Ranstorp som är chef för Centret för terrorismstudier vid St. Andrews-universitetet i Skottland.

En av flera
Men samtidigt ska man vara medveten om att det här bara rör sig om en multinationell terroristcell som verkat i Sydeuropa.

– Nu har man nu smulat sönder den terrorcellen på så sätt att de främsta medlemmarna har blivit arresterade. Det betyder inte att det inte finns flera terrorceller som kan genomföra liknande terroraktioner, säger han.

Hot mot idrottsevenemangen
Det är framförallt Spanien, Italien, Frankrike och Storbritannien som hotas av nya terrordåd framöver. Dessutom hänger terrorhotet tungt över sommarens olika idrottshändelser som Europamästerskapet i fotboll i Portugal och sedan de olympiska spelen i Aten.

Att det blir nya terrordåd i Europa är Magnus Ranstorp övertygad om.

– Utan tvekan. Det kanske inte kommer i morgon eller i övermorgon men det visar att det här är en realitet som vi får leva med en lång tid framöver, säger han.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista