Tamilska tigrarna varnar för ökad oro efter valet

I Sri Lanka varnar rebellgruppen de tamilska tigrarna för att fredsprocessen är i fara efter den sittande regeringens valförlust i slutet av förra veckan. Experter varnar för att det inte är säkert att den nya regeringen blir fredsorienterad när extremister har fått ett större inflytande i parlamentet.

Rohan Edrisinha är författningsjurist och forskare. Han säger att det är oroväckande att små partier bestående av radikala buddhister och hinduer nu kan få stort inflytande, eftersom inget av de båda stora partierna har en absolut majoritet i Sri Lankas parlament.

Tigrarna in i parlamentet
Nio av parlamentets 225 platser gick till ett parti bestående av hårdföra nationalistiska buddhistmunkar och ett parti som står den hänsynslösa separatistgruppen de tamilska tigrarna nära fick 22 platser.

Det kan göra fredsprocessen mycket svårare, säger Rohan Edrisinha och den varningen utfärdar också rebellgruppen de Tamilska tigrarna på måndagen.

De säger att de är redo att ta till vapen igen om ingen fredlig lösning kan hittas.

Oenighet om fred och ekonomi
President Chandrika Kumaratungas parti, som gick fram kraftigt, är betydligt svalare till eftergifter för de tamilska tigrarna.

Hennes parti kommer att behöva stöd i parlamentet från partier, som är ännu mera fientliga till samtal med rebellerna.

Partierna som kommer att ingå i regeringskoalitionen har vitt skilda åsikter både om hur man ska nå fred med tamilerna och om hur ekonomin ska skötas.

Det kan betyda stor politisk turbulens i Sri Lanka framöver.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".