Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alliansens gemensamma valmanifest

De borgerliga partierna presenterade i dag sitt gemensamma valmanifest. Det är löften om vad regeringspartierna tänker göra om de vinner valet.

Bland annat utlovas ett ytterligare femte jobbskatteavdrag under de kommande fyra åren.

– Vi lovar inte mer än vad vi kan hålla. Vi lovar skarpt 2011 totalt 12,8 miljarder. 9, 8 miljarder är välfärdsförstärkningar, huvudsakligen utbildning, sjukvård och satsningar på äldre, säger Fredrik Reinfeldt.

Löftena inför nästa år 2011 är riktiga löften, eller skarpa löften som Fredrik Reinfeldt säger. Osäkerheten i ekonomin framöver, gör att mycket av löftena 2012-2014 bara är reformambitioner.

Till exempel kommer ett ytterligare femte jobbskatteavdrag, det vill säga sänkt skatt för dem som jobbar, att genomföras om det finns tillräckligt god ekonomi.

Det är ett krav från Moderaterna som de andra partierna har accepterat.

Men det är också flera viktiga krav som slopats. Till exempel kravet på förändringar i arbetsrättslagstiftningen och sänkta arbetsgivaravgifter, liksom slopad värnskatt.

Vårdnadsbidraget som Kristdemokraterna vill bygga ut, förändras inte heller.

Bland löftena märks höjd skatt på vin, öl och cigaretter, rätt till högre schablonavdrag för den som hyr ut i andra hand, från dagens 12 000 kronor per år till 18 000, rätt att stanna kvar på jobbet till 69 års ålder, i dag är det 67 år som gäller.

Sammanlagt vill de borgerliga partierna satsa 32,7 miljarder under de kommande fyra åren.

De borgerliga sänker skatten för pensionärerna, men samtidigt finns planer på ytterligare sänkt skatt för dem som jobbar, vilket gör att pensionärerna även i fortsättningen ska betala mer.

En motgång för Kristdemokraterna och deras ledare Göran Hägglund.

– Jag kommer att arbeta och vi kommer att arbeta för att skillnaden ska minska. Det har inget egenvärde med en skillnad i beskattning mellan löntagare och pensionärer. Jag vill se en snabbare utveckling i rätt riktning där gapet minskar mellan löntagare och pensionärer, säger Göran Hägglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".