Polisen kollar inte de tolkar de använder

Rikspolisstyrelsen har dålig kontroll när de köper tolktjänster. Polisen gör själv ingen kontroll utan låter de kritiserade förmedlingarna stå för den. Förmedlingarna har bland annat kritiserats för att ta för mycket betalt och för att ge felaktiga uppgifter om antalet tolkar.

I dagarna sluter Rikspolisstyrelsen ett avtal om tolktjänster för hela det svenska polisväsendet, åklagarna och post- och telestyrelsen. Tre förmedlingar ska med andra ord i framtiden sköta all tolkning och översättning.

Ekot har under lång tid granskat tolkbranschen och visat på allvarliga brister, exempelvis att personer blivit felaktigt dömda i rättegångar, att det bedrivits underrättelseverksamhet, något som även regeringens utredning slagit fast.

Polischefer kritiska
Många polischefer som Ekot talat med är kritiska till att Rikspolisstyrelsen inte själva kontrollerar tolkarna.

Det betyder att man helt förlitar sig på de redan hårt kritiserade förmedlingarna för att tolkarna ska ha tillräckliga språkkunskaper, vara ostraffade och ska ha skrivit under ett tystnadspliktsavtal.

Migrationsverket har ändrat sig
Migrationsverket har däremot tagit fasta på den senaste tidens rapportering och gör en helomvändning för att få bättre kontroll. Bland annat nöjer man sig inte med tolkförmedlingarnas egna uppgifter utan kräver en legitimation om vem tolken är och att personen skriver under ett sekretessavtal direkt med Migrationsverket.

Men något sådant sekretessavtal anser inte Rikspolischefen Sten Heckscher behövs för alla de tolkar som kommer att tolka i ärenden som annars är strikt kontrollerade av sekretesslagen.

– Om inte jag minns fel så finns det i upphandlingsavtalet krav på sekretessförbindelser från de tolkar som ska anlitas, säger Sten Heckscher.

Men det gäller mellan förmedlingen och tolken och inte mellan förmedlingen och polisen?

– Nu är vi inne på teknikaliteter som jag faktiskt inte känner till i alla detaljer, säger Sten Heckscher.

Bo Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Nuri Kino
n.kino@journalist.com

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".