Advokaten vill ha hem häktade svensk-marockanen

I Danmark bekräftar justitiedepartementet att man har kontaktat den marockanska regeringen om den häktade 38-årige svensk-marockanen, som greps vid en omfattande razzia utanför Köpenhamn i förra veckan. Samtidigt försöker hans svenske advokat få honom utlämnad till Sverige.

Det danska justitiedepartementet säger till Ekot att man ännu inte fått någon begäran från Marocko om utlämning av den 38-årige svensken med marockanskt ursprung.

Man har därför tagit kontakt med de marockanska myndigheterna och meddelat att de har 30 dagar på sig att komma in med en sådan begäran.

Stark sekretess
Den danska polisen har hittills varit mycket förtegen och biträdande polisdirektör Bitte Dyberg säger att det fortfarande råder full sekretess i ärendet.

– Vi kan inte uttala oss för ögonblicket eftersom utredningen sker bakom stängda dörrar, men vi följer utvecklingen, säger Bitte Dyberg i Köpenhamn.

Det danska justitiedepartementet bekräftar nu att de marockanska myndigheterna kontaktats och att man väntar på en officiell begäran om utlämning.

Kan utlämnas till Marocko
Man säger också att Danmark kan utlämna personer till länder som har dödsstraff om man får garantier om att dödstraff inte används.

En tjänsteman på Marockos ambassad i Stockholm säger till Ekot att det finns kopplingar mellan den häktade 38-årige svenske medborgaren och bombdåden i Casablanca i maj förra året, bomber som krävde 45 människors liv.

Han vill dock inte gå in på exakt vad 38-åringen skulle vara misstänkt för i Marocko.

Madridutredning nedlagd
38-åringens advokat Abdel-Hay Alami säger att hans klient förhördes av svensk polis för två veckor sedan. Han delgavs då misstanke om inblandning i terrordåden i Madrid i mitten på mars, men släpptes efter förhör.

Den utredningen är nu nedlagd, säger vice chefsåklagare Agneta Hilding-Kvarnström till Ekot.

Det innebär att 38-åringen inte längre formellt har någon svensk advokat och att ärendet helt och hållet är en dansk affär, säger advokat Abdel-Hay Alami.

– Det innebär att risken är stor att han överlämnas till Marocko, säger Abdel-Hay Alami.

Utlämnas till Sverige
Advokaten har nu vänt sig till justitiedepartementet och krävt att få 38-åringen utlämnad från Danmark till Sverige.

Svaret från departementet är att Sverige aldrig begär att svenska medborgare som är misstänkta för brott i andra länder ska utlämnas till Sverige.

Advokat Abdel-Hay Alami tycker dock inte att Sverige kan låta 38-åringen skickas till Marocko.

– Både den svenska regeringen och justitiedepartementet har en moralisk skyldighet att begära att min klient överlämnas till Sverige just för att han är svensk medborgare, säger advokat Abdel-Hay Alami.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se
Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".