Skiljedom avgör strid om Skandiapengar

Försäkringsbolaget Skandia och dotterbolaget Skandia Liv går till skiljenämnd för att lösa tvisten om det förekom olovlig vinstutdelning när Skandia överlät sin kapitalförvaltning Den norske Bank. Skandia Liv har preciserat sitt krav på Skandia till 2,25 miljarder kronor.

Tvisten ska lösas i en skiljenämnd, och Skandia Livs vd Urban Bäckström är optimistisk:

– En sådan här dag måste jag ju vara optimistisk, annars hade det ju varit fel att gå in i ett sådant här förfarande. Vi tycker att vi har en bra juridisk grund att stå på. Men det vore fel av mig att påstå annat än att den svenska juristkåren är delad i frågan. Det finns ju olika uppfattningar. En sådan motstående uppfattning har ju moderbolaget intagit, säger han.

Får det här någon betydelse i relationen mellan moderbolag och dotterbolag?

– Det är viktigt att det inte får det.

Skandia och Skandia Liv går till skiljenämnd, som ska utses snart och nå resultat kanske redan i år. Det är det snabbaste sättet att lösa upp knutar om båda vill i stället för att gå till domstol, som kostar tid och pengar.

Tvisten gäller om det förekom olovlig vinstutdelning när Skandia överlät sin kapitalförvaltning till Den norske Bank.

Följer KO:s utredning
Prislappen är satt till 2,25 miljarder kronor och följer därmed den rekommendation som Konsumentombudsmannens utredning gjord av advokat Stefan Lindskog kom fram till, nämligen att livspararnas och livbolagets del av den totala försäljningssumman 3,2 miljarder kronor borde vara två tredjedelar.

I samma stund som bolagen meddelade omvärlden att de var överens om ett skiljenämndsförfarande meddelade moderbolaget Skandia att man avvisar Skandia Livs krav och hävdar att de utredningar som tidigare har gjorts om försäljningen av kapitalförvaltningen inte visar att det var olovlig vinstutdelning.

– Det konkreta alternativet hade ju varit att livbolaget hade stämt moderbolaget i tingsrätten. Då skulle vi nog se framför oss en rättslig process som kanske skulle hålla på en fyra-fem år, säger Skandiachefen Björn Björnsson.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".