Philip Morris uppgörelse strider mot rättsprinciper

Världens största tobaksbolag, Philip Morris, är berett att betala över sju miljarder kronor till EU för att slippa stå till svars för anklagelser om brott mot EU:s införselregler för cigarretter. Men samtidigt strider den här typen av frivilliga uppgörelser kring grova brott mot europeisk rättstradition.

– Det är en helt fantastisk historia, en miljard dollar är en enormt stor summa pengar och att ett jätteföretag ändå erkänner att man ligger bakom en mer eller mindre världsomfattande smugglingshistoria av den här omfattningen, det är en verklig sensation, säger Ulf Bernitz som är professor i Europarätt vid Stockholms universitet.

Det är tio av EU:s medlemsländer som tillsammans med EU-kommissionen drivit amerikanska Philip Morris till ett förtäckt skadestånd till européerna på över sju miljarder kronor. Det är förtäckt därför att världens största tobaksbolag officiellt inte vill erkänna att det brutit mot några regler eller lagar.

Köpa sig fri
För många i Europa är det obegripligt att grov organiserad brottslighet som iscensatts under en följd av år och i global skala, ska gå att köpa sig fri ifrån.

Enskilda människors oändligt mycket obetydligare försyndelser i tullen, kan däremot gå raka vägen till rättegång med böter eller fängelse för den skyldige.

– Ett bolag är svårt att straffa som sådant alltså, sedan finns det kanske personer i ledande ställning i ett så stort bolag som har gjort straffbara saker.

– Möjligen är det väl så att de här stora tobaksbolagen sitter inte i Europa, deras ledningar sitter på annat håll, i framför allt USA kanske, och då kan man inte riktigt komma åt dem, säger Ulf Bernitz.

Det här är ju en rättsprincip som man i USA har hållit på med ganska länge; att kunna förhandla sig bort från rättegång och straff. Finns det en risk att vi är på väg in i ett likartat tänkande i Europa?

– Den risken finns, det vill säga att Sverige så är vi än så länge främmande för det här, men när det gäller sådana här stora förbjudna karteller och sådant så kan man se att det förekommer den här typen av uppgörelser, säger Ulf Bernitz.

– Den amerikanska rättskulturen den har ju naturligtvis en tendens att tränga sig på, både på det här området och på en hel del andra, fortsätter han.
Är det här bra eller dåligt - att man gör upp utanför rätten?

– Vi har ju inte velat ha det så, det har ju att göra med likhet inför lagen och den typen av grundläggande värderingar.

Och vad anser du om det?

– Jag tror att för Sveriges del så ska vi tänka oss för väldigt noga innan vi går in på det här, säger Ulf Bernitz.

Christer Larsson
christer.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".