Norsk flytt kan ge svenskar jobb

Svenskar kan få jobb när en kontroversiell flytt av flera statliga verk sker i Norge. Åtta statliga verk håller på att flyttas från Oslo till små kommuner i övriga Norge under en treårig process. Norska Luftfartsinspektionen söker nu svensk arbetskraft.

Jätteflytten av de statliga verken med sammanlagt 900 anställda är historisk, det är den största glesbygdsflytten i Norge hittills. Den har väckt stormar av kritik, många av de anställda vid myndigheterna i den norska huvudstaden har ingen lust att flytta.

På vissa arbetsplatser har personalen kastat pil på en bild av den ansvarige ministern. Luftfartsinspektionen, eller Luftfartstilsynet som den heter på norska, flyttas till Bodö i Nordnorge och myndigheten ligger före de andra i rekryteringsprocessen.

Vill rekrytera från Sverige
Det är långt från alla anställda som väljer att följa med till Bodö. Ungefär 15 personer har antytt att de är beredda att flytta, därför måste 110 jobb nu utannonseras.

Myndigheten söker också personer i Sverige, bland annat flygingenjörer och andra med erfarenhet från luftfarten, som piloter och helikopterförare. Per Arne Evensen har anlitats som konsult och är ansvarig för rekryteringen.

– Det finns en större luftfartsmiljö i Sverige än i Norge, så vi vill försäkra oss om att vi får rätt kompetens, därför hoppas vi finna kvalificerade personer i Sverige också, säger han.

Personerna ska bland annat inspektera flygplatser och flygverkstäder. Myndigheten annonserar också efter personal i Danmark. Förhoppningen är att krisen inom luftfarten med rader av uppsägnigar kan leda till att svenskar och danskar är beredda att flytta till Norge.

Många svenskar intresserade
Just nu utannonseras ett trettiotal jobb. Flera svenskar har redan hört av sig. De totalt 110 personerna ska rekryteras fram till 2007. Det här är en av de största rekryteringsprocesserna i Norge nu, säger Per Arne Evensen.

– Det är väldigt stort, det är ett av de största kontrakten som har genomförts i Norge hittills i år, säger han.

Också Sjöfartsverket och Konkurrensverket är bland de myndigheter som flyttar. Meningen är att stärka små kommuner.

Nu återstår det att se om också fler statliga verk måste vända sig till grannländerna för att kunna bygga upp verksamheten från grunden igen.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista