GPS-navigering ska hjälpa polisen att vara snabbare på plats

Ny teknik ska få polisen snabbare på plats

Jönköpings och Stockholms län är först ut i landet med GPS-navigering av polisbilar. Systemet prövas sedan några veckor på knappt fyrtio polisbilar och ska göra det lättare att dirigera närmaste patrull vid ett larm. Samtidigt ökar säkerheten för polismännen när larmoperatören vet var de finns.

Gunnar Tonnby, radiotekniker hos polisen Jönköpings län, är nöjd över den nya tekniken.

– Här är en patrull som lämnat Nässjö och åker på riksväg 31. Man ser på kartan hur den åker mot Jönköping. Så här har jag överblick över var de flesta patruller finns i länet, säger han.

På dataskärmen hos radioteknikern Gunnar Tonnby i Jönköping kan man se exakt hur polisbilarna rör sig ända ner på gatunivå, och om patrullen är ledig eller redan ute på ett uppdrag. Små trianglar visar samtidigt var olika ärenden väntar.

Systemet har bara varit igång några veckor, men enligt Gunnar Tonnby fungerar det bra.

– Det finns många fördelar med det här systemet. Dels att man kan beordra fram den närmsta patrullen till platsen och jag kan tala om för en anmälare var patrullen befinner sig och uppge en ungefärlig tid när de kommer fram, berättar han. 

Ska spridas i landet
Tjugosex av jönköpingspolisens bilar och ett tiotal i Stockholm är hittills utrustade med GPS-sändare. Men systemet ska snart spridas till övriga landet.

Med centraliseringen har det blivit viktigare med en bra översikt och att snabbt kunna dirigera patrullerna rätt.

Men det är altså också frågan om säkerhet, säger Magnus Carlberg, Rikspolisstyrelsens projektledare.

– Den största delen är säkerheten för polismännen. Så om det blir ett larm så vet man exakt var de är.

Ligger efter med tekniken
Polisen i Sverige ligger ändå långt efter många andra länder när det gäller att utnyttja den moderna datatekniken. GPS-navigering finns exempelvis sedan länge inom ambulansen och taxi.

Magnus Carlberg medger att det hittills gått lite långsamt.

– Det kostar ju mycket pengar och vi inte har de pengarna så att vi kan göra allting. Men jämfört med andra länder ligger vi bra till operativt i ledningscentralerna. Där jag tycker att vi ligger efter är när det gäller analys och planering. Men där är vi på gång.

– Jag vill att det ska bli så mycket teknik som möjligt, det underlättar arbetet för alla, säger Magnus Carlberg.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista