Rysk vapenexpert kan få 20 års fängelse

En rysk vapenexpert och vetenskapsman har i domstol anklagats för förräderi och spioneri. På tisdagen avkunnar domstolen straffet. Igor Sutjagin riskerar 20 års fängelse. Fallet väcker oro i vetenskapskretsar och bland människorrättsaktivister.

39-årige Igor Sutjagin arbetade på välkända USA Kanadainstitutet i Moskva när han greps av ryska säkerhetstjänsten FSB 1999.

Han anklagades för att ha sålt information om kärnbestyckade ubåtar och radarvarningssystem till brittiska företaget Alternative Futures. Företaget ska enligt åtalet ha varit en front för amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Men Sutjagin och hans försvarsadvokat hävdar att de analyser han skrev byggde på öppna källor och att inga bevis presenterats om att företaget arbetade för CIA:s räkning. Sutjagin har skrivit mer än 100 artiklar om kärnvapen och nedrustningsavtal i Ryssland, USA och Asien.

Varningsklocka
För andra vetenskapsmän är fallet en varningsklocka. Skiljelinjen mellan akademiskt utbyte och förräderi mot sitt land har blivit hårfin i Ryssland

De senaste åren har ett dussintal fall av spioneri dragits inför domstol. Alla har varit riktade mot forskare eller journalister som ägnat sig åt kärnavfall, mijöförstöring eller militärteknologi. Ett tidigare välkänt fall är journalisten och marinofficeren Grigorij Pasko som dömdes mot sitt nekande till spioneri.

Tjugo års fängelse
Människorrättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty försvarar vapeninspektören Sutjagin. De ser ett oroande mönster där ryska säkerhetstjänsten FSB fått ett allt större grepp om det ryska samhället.

På tisdagen ska domstolen avkunna straffet för Igor Sutjagin. Han riskerar tjugo års fängelse förutom de fem han redan suttit i väntan på rättegången.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista