Krav på politikerbesked om framtidens bränsle

För att utvecklingen mot fler miljöbilar ska gå snabbare måste den svenska regeringen satsa mer på utbyggnaden av tankställen för de alternativa bränslena. Det säger både bilindustrin och forskare i samband med politikernas utspel om miljöbilspremier tidigare i veckan.

– Vi behöver se en kraftigt utbyggd infrastruktur, med början i Sverige men också i Europa, säger Anders Kärrberg på Volvo personvagnar.

– När det gäller just utbudssidan på bränslen, där är det svårt för den enskilda mackägaren eller till och med för en kedja, att veta vad man ska satsa på. Och där har staten ett visst ansvar att försöka peka ut vad man är tvungen att tillhandahålla, säger Jonas Eliasson, professor vid centrum för transportstudier vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

För att öka tillgången till alternativa bränslen på bensinstationerna blev det för fyra år sedan krav på alla större bensinstationer att erbjuda sina kunder ett alternativ till bensin och diesel.

Men vilket förnybart bränsle det skulle vara är enligt politikernas beslut valfritt. Och eftersom det är mycket billigare att sätta dit en etanolpump än en biogaspump, så valde 90 procent av bensinmackarna just etanol.

Och året efter la Volvo personvagnar också ned sin satsning på biogasbilar och satsade istället mer på etanolbilar.

Men etanol har sedan dess visat sig vara inte alls så bra som man hoppats. Utsläppen blir inte så mycket mindre och produktionen tar värdefull jordbruksmark i anspråk. Det visar flera olika forskningsrapporter.

Så nu talar politikerna istället om biogas- och elbilar, och vill uppmuntra till köp av sådana, men samtidigt står etanolpumpar på våra bensinstationer.

Så vad vill då politikerna göra åt situationen? Ekot frågar moderaternas Fredrik Reinfeldt - men han väljer istället att svara vad de redan har gjort.

– Vi har haft särskilda anslag för att kunna stödja dem som vill bredda sitt utbud också till alternativa bränslen, säger Fredrik Reinfeldt.

De rödgröna partierna la i veckan fram att de vill satsa 30 miljoner per år på utbyggnaden av biogaspumpar. Socialdemokraternas Mona Sahlin.

– Det är uppenbart att det behövs en större politisk styrning för att få fram investeringar i biogastankställena. Och det gör vi rödgröna nu om vi vinner valet.

Men 30 miljoner kronor - det räcker till knappa 10 biogaspumpar. För en enda biogaspump kostar minst tre miljoner för bensinstationerna att installera.

Malin Olofsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista