Muf uppmanar ungdomar att avstå från fackliga krav på sommarjobbet

Moderata ungdomsförbundet i Stockholm uppmanar i en kampanj sommarjobbssökande ungdomar att låta bli att ställa fackliga krav på sina arbetsgivare. Det viktiga är istället att skaffa sig erfarenhet och få in en fot, säger Lars Rådén, ordförande för Muf i Stockholm.

– Det viktiga när man ska ut på arbetsmarknaden är inte att man, innan man ambitiöst börjar leta efter ett jobb, tar upp en kravlista och är lite rädd för arbetsmarknaden. Vi vill ha en kultur bland ungdomar där man aktivt söker jobb, med framåtanda och ambition, och med positiv spirit går ut och letar jobb.

”Kom inte dragandes med krav”
På sommarjobbkampanjens hemsida står ”Ett tips för att få ditt drömjobb är också att inte komma dragandes med massor av konstiga fackliga krav, för det viktigaste är att få in en fot och skaffa erfarenhet”.

Lite längre ner står det ”Vissa arbetsgivare har bara möjlighet att erbjuda så kallat svartjobb. Det är inget vi uppmuntrar till men tänk på att dessa jobb ofta inte kan existera vitt i det samhälle vi lever i så att ställa krav på att få det vitt funkar inte alltid.” LO:s ungdomssekreterare Johan Ingelskog är kritisk till Muf:s kampanj.

Svartjobbare saknar försäkring
– Det farliga med att ungdomar jobbar svart är att man är oförsäkrad. Om det skulle hända något på arbetsplatsen så står du helt ensam, varken facken eller försäkringsbolaget kan hjälpa dig då, du har jobbat olagligt. Så jag tycker att det är mycket allvarligt att MUF nu har intagit den hållningen när det gäller svartjobb.

Moderata ungdomsförbundets ordförande i Stockholm tycker inte att kampanjen uppmuntrar ungdomar att ta svartjobb.

– Det är ju en tolkning man kan göra. Det är klart att man ska jobba vitt, svartjobb är ju olagligt och fel, det är inget snack om saken, och att ungdomar utnyttjas är också fel. Men återigen, du har själv krav på en arbetsgivare och det bör du ha. Informera om vilka de kraven är men det är inte nödvändigtvis så att det är fackets krav som till punkt och pricka är de bästa.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".