Deklarationsblaketter skickas runt i landet för granskning

Nu skickas årets deklarationsblanketter ut till alla skattskyldiga i landet. Det är 7 miljoner blanketter och många av mottagarna kanske studsar till när de öppnar kuvertet och ser att avsändaren inte är det vanliga skattekontoret utan ett som ligger långt borta. För bristen på arbetskraft gör att deklarationer från Stockholm kan t ex granskas i Luleå.

Årets deklaration kanske inte kommer från ett skattekontor nära dig, ditt gamla vanliga, utan det kan komma från Luleå eller Östersund eller Sollefteå eller någon annan norrlandsmetropol.

För ett par hundra tusen stockholmare är det en realitet idag, och ska man ringa och fråga eller klaga så hänvisas man till ett callcenternummer som t ex visar sig leda till Karlstad.

Det beror på att det är svårt att hitta lämplig arbetskraft i Stockholm. Det har helt enkelt funnits för få skattegranskare i förhållande till skattskyldiga, som man uttrycker det på Skatteverket till Ekot. Det betyder bland annat att stockholmarnas deklarationer inte har granskats lika noggrant som i övriga landet.

Det handlar om outsoursing, och callcenter, två främmande ord vars tillämpning varit en realitet i många år för anställda i näringslivet, men som nu också har kommit till den svenskaste alla alla myndigheter, nämligen Skatteverket.

Skatteverket har sedan årsskiftet slagit ihop 10 regionala skattemyndigheter och slopat ordet -Riks i den gamla centralmyndigheten.

För den som bor i Stockholms innerstad kommer nu skattegransningen att skötas av en lulebo, frågor besvaras av en karlstadsbo, och snart kanske detta kan skötas ännu längre bort ifrån. Redan idag finns det ett callcenter för svenskar placerat i Indien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".