Sänkt straff för hiv-smittad man

Uppdaterad 12:30
Högsta Domstolen sänkte på tisdagen straffet för en 28-årig man från Stockholm, som hade oskyddat sex med tio män utan att berätta att han var hiv-smittad.

Den som är smittad av hiv måste följa vissa regler, som att använda kondom och att informera sin sexpartner om hiv-smittan.

Mannen hade oskyddat sex med tio andra män, inte heller berättade han om sin smitta.

Fick fyra år av tingsrätten
Han har tidigare dömts i tingsrätten till fyra års fängelse, ett straff som sedan hovrätten sänkte till tre års fängelse för misshandel, därför att han utsatt sina partners för risken att smittas av en dödlig sjukdom.

Mannen har hävdat att han var säker på att han inte smittade, eftersom han tog bromsmedicin mot hiv.

Inte misshandel
Högsta Domstolen, HD, dömer istället till ett kortare fängelsestraff på ett år, för framkallande av fara för annan. HD betraktar inte hans handlande som misshandel.

Visserligen borde mannen ha insett att det fanns en risk för smittspridning, även om behandlingen förminskade risken, enligt HD.

Men HD anser att hans uppsåt inte är tillräckligt stort för att han ska dömas för misshandel, utan dömer honom istället för framkallande av fara för annan.

Vägledande dom
Mannens försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja tycker att domen är intressant, eftersom den resonerar både om hiv-smittades smittorisk och om hur domstolar ska bedöma uppsåt.

– För det första så handlar det ju om det eventuella uppsåtet, som kommer att bli ett prejudikat för all typ av brottslighet, att det inte är lika lätt att döma folk för uppsåtligt brott, när det gäller den här typen av gärning bland annat, säger Henrik Olsson Lilja.

– Och när det gäller just hiv-smitta så har man ju sedan början av 90-talet sett ganska strängt på att ha hiv och att ha samlag och det gör man kanske i och för sig fortfarande, men de här bromsmedicinerna som kom 1996 har gjort att risken för smitta är mycket mindre. Detta ger en återverkning just när det gäller påföljd här, fortsätter han.

Eget ansvar
Advokat Rickard Schönmeyer som företräder tre av de män som 28-åringen hade sex med, vill inte se domen som att hiv-smittade får mindre ansvar.

– Nej det skulle jag inte vilja påstå att det är, utan det har nog en viss betydelse för vad man själv har för uppfattning om det hela, men det har också en betydelse för vilken smittorisk det är och det är fortfarande brottsligt. Det är inte acceptabelt, säger Rickard Schönmeyer.

Av de tio män som 28-åringen haft sexuellt umgänge med, får nio skadestånd på mellan 5 000 och 25 000 kronor.

Den tionde mannen kände till hiv-smittan, och därför ställs inte den 28-årige mannen till svars för umgänget med honom.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".