Powell på Haiti för att visa USA:s stöd

USA:s utrikesminister Colin Powell gjorde ett kort besök i Haiti på mådagen. Det är det första besöket av en amerikansk makthavare sedan Jean Bertrand Aristide lämnade landet för drygt en månad sen. Syftet var att visa USA:s stöd till den nya regeringen.

Colin Powell lovade att USA i år kommer att ge uppemot 400 miljoner kronor i bistånd till Haiti. Han uppmanade även haitierna att ta tillvara på tillfället att börja från början för att äntligen bygga en stabil demokrati.

Men Powell betonade att en förutsättning för att det ska lyckas är att alla illegala väpnade grupper först avväpnas. Något som är lättare sagt än gjort.

Fortfarande en månad efter de internationella truppernas ankomst, så har rebellerna kontroll över stora områden, fram för allt i de norra delarna av landet.

Lovade allmänna val nästa år
Powell bad också den nye premiärministern Gerard Latortue att inte ge några officiella poster till några av rebelledarna, som han själv tidigare beskrivit som banditer, medan Latortue för inte så länge sen, hyllade dem som ”frihetskämpar”.

Lartortue gav inget direkt svar på Powells begäran, men han lovade att allmänna val kommer att hållas under nästa år.

Stöd till regeringen
Syftet med Powells besök var att visa USA:s stöd till den nya regeringen. Men det var snarare grannländerna än Haitis befolkning som var adressaten för det budskapet.

För det faktum att de karibiska ländernas organisation Caricom, vägrar att erkänna den nya regeringen är ett allvarligt hinder i alla försök att normalisera situationen i Haiti.

Caricoms uppfattning är att den demokratiskt valde Aristide tvingades bort av amerikanska och franska trupper.

Ingen undersökning om Aristides avgång
Det är långt ifrån säkert att Powells besök kan övertyga dem om motsatsen, kanske snarare tvärtom.

Inte minst därför att Powell med en handviftning avfärdade Caricoms begäran att FN ska undersöka omständigheterna kring Aristides avgång.

Problemet Haiti skulle därför mycket väl kunna utvidgas till ett mer generellt karibiskt problem, vilket förmodligen inte ingick i USA:s ursprungliga kalkyl.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".